preload preload preload preload

Bayram Yasa Dönüşmesin


28th Temmuz 2020 Köşe Yazıları 0 Comments

BAYRAM YASA DÖNÜŞMESİN

Bayram tanımını Türk Dil Kurumu’nun Büyük Türkçe Sözlüğü şu şekilde yapıyor:

1.Millî veya dinî bakımdan önemi olan ve kutlanan gün veya günler.

2. Özel olarak kutlanan gün.

3. mecazen. Sevinç, neşe.

Aslında mecazen dediği şey bayramın ta kendisidir. Bir ülkenin, ortak dinin, inancın özel olarak ilan ettiği ve kutladığı günlerin ortak paydası neşedir, sevinçtir; bayramdır.

Bayram, ayrı evlere, kentlere dağılmış çekirdek ailelerin bir araya gelip büyük ailenin ruhunun yaşatmasına vesile olmaktadır. 

Büyükbaba-büyükanne ile çocukların, torunların arasındaki bağı güçlendiren, insan sıcaklığının devamını sağlayan bu durum, aynı zamanda her biri başka bir yere dağılmış kardeşler arasında açılan fiziki mesafenin, manevi alanda yakınlaşmaya dönüşmesine, ilişkilerinin güçlenmesine ortam sağlamaktadır.

Günümüzde, tüketen ve tüketim nesnesi haline gelen ve bir birinden uzaklaşıp yalnızlaşan insanların bir kısmı bayramı, bu duruma uygun olarak bir tatil yöresinde tüketerek değerlendirir. Bir kısmı da yalnızlaşmaya bir nebze mola verilen fırsatlar olarak görür ve anne babasına, kardeşine, arkadaşına, dostuna koşar, onunla kucaklaşır; özlem giderir, insan sıcaklığı ile üşüyen ruhunu ısıtır.

Bayramlarda işi gereği çalışmak zorunda olanlar dışında herkes tatil yapar. Bayram tatili, ister bir tatil yöresinde geçirilsin, ister aile, dost buluşması için değerlendirilsin, herkese iyi gelir.

Kurban bayramı insanlara iyi gelirken, kurbanlık hayvanlar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Onbinlerce sene önceden gelen ve hemen her türlü din ve inanç içinde kendine yer bulan hayvan kurban etme geleneği, İslamiyet’te de Kurban Bayramı olarak devam etmektedir. Senede bir kutlanan bu bayramda milyonlarca hayvan kesilip kurban edilmektedir. 

Gün gelecek insanlar hayvan kurban etmekten vazgeçecek; bize bayramların sevgiyi, dostluğu paylaşma, arttırma yanı kalacaktır inancındayım…

Bu sene Covid-19 pandemisi nedeniyle daha buruk bir bayram geçireceğiz. Seyahat kısıtlamasının olmaması nedeniyle hareketlenen ve ülkenin dört bir yanına dağılan insanların salgının daha da yayabileceği kaygısı buna eşlik edecek, kurban pazarlarında ve kesim yerlerinde bulaşı önleyecek önlemlerin alınma zorluğu endişeyi de burukluğa ve kaygıya ekleyecektir.

Dileğim, sevgi, şefkat ve insan sıcaklığını yaşatan, besleyen bayramlardan biri olan bu bayramın; Pandemi koşullarında yaşanacağının farkına varılıp,önerilen tüm önlemleri eksiksiz uygulayarak, yakınlarımızın kayıp soğukluğu ve yasına dönmemesi…

Sıkıntısız, hastalıksız, korunmalı, sevgi ve şefkat dolu bir bayram diliyorum!

Dr. Nedim İnce

Altınoluk / 28. 07. 2020

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email