preload preload preload preload

Dolarla İşi Olmayan Ali Dayı


21st Eylül 2020 Köşe Yazıları 0 Comments

DOLARLA İŞİ OLMAYAN ALİ DAYI

“.. Ahmet Hakan, Bakan Albayrak’a, “Dolar artınca, döviz yükselince endişeleniyorum. Endişelenmeli miyim” sorusunu sordu.

Albayrak da “Dolarla mı maaş alıyorsunuz” karşılığını vererek güldü.

Albayrak Türkiye’de vatandaşın yurt dışına gitmek gibi bir derdinin de olmadığını söyledi.

Albayrak konuşmasında, “‘BMW, Mercedes pahalandı’, ‘Yurt dışına seyahatler ediyordum, pahalandı.’ Vatandaşın böyle bir derdi yok, senin böyle bir derdin var. Biz turizm için, ihracatçı için paramız daha cazip olsun diyoruz” ifadelerini kullandı.”

CNN Türk Televizyonunda Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan’ın konuğu olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yukarıdaki ifadeleri kullandı ve ardından ülke çapında biz Türk Lirası kazanıp, Türk Lirası harcıyoruz, Dolarla işimiz yok propagandası yapıldı yoğun olarak.

Ekşi sözlükte yer alan bir yazı bunu irdeliyor. Anlamını değiştirmeyecek bir takım düzenlemelerle aktarıyorum:

“Ali dayı, 56 yaşında, dolarla işi yok, dolarla maaş almıyor, dolar borcu yok. Ali dayı bundan dolayı çok şükrediyor, Ali dayı 56 yaşında Antalya’nın güzel bir köyünde çiftçilik yapıyor arazileri ve inekleri var; domates üretimi yapıyor ve on tane ineği de süt için besliyor,

Domatesleri İstanbul’a bir tüccara satıyor Ali dayı. Her sene aynı tüccara sattığından bir birlerini tanıyorlar. Sütü ise mandıraya veriyor.

Ali dayının dolarla işi yok, ali dayı hep yurtiçi satıyor, o yüzden, ali dayının dolarla hiç işi yok.

Domatesi ekmek için tohum almaya gidiyor ali dayı, her sene aynı miktarda alıyor, her şey belli, hesabını da yapmış ali dayı, parayı denkleştirmiş, tam tohumu alacakken, satıcı daha fazla para istiyor.

Ali dayı şaşkın, neden, diye soruyor, tohuma zam geldi, diyor satıcı.

Yahu ne zammı diye soruyor Ali dayı.

Dolar çok arttı, diyor satıcı, tohumu da dolarla alıyorum diyor, fiyatıartırmazsam batarım diyor.

Ali dayı mecbur kredi çekiyor, tohumu alıyor. Tohumu ekecek ama traktörün deposu boş, doldurmaya gidiyor, Depo eskiden 300 liraya doluyordu, şimdi satıcı fişi uzatıyor bir de bakıyor ki, 420 lira,

Noldu yahu, diye soruyor, eee dolar diyor istasyoncu, mazota zam geldi diyor, petrol dışarıdan geliyor diyor.

Ali dayı oflaya puflaya tohumu ekiyor, baharda sulanmak istiyor domatesler, ilaçlanmak istiyor. Ali dayı ilaç almaya gidiyor, bakıyor ki ilaçların fiyatı %40 artmış. Eee hani enflasyon yüzde 10’du, diye soruyor.  Satıcı diyor ki, bu ilaçlar yurtdışından geliyor, dolarla alıyoruz.

Ali dayı domatesini düzgünce ilaçlıyor, sonra damla sulama sistemi ile tarlasını bir güzel suluyor, damla sulama motoruna ekstra mazot koyuyor, içinden küfrederek.

Yaz başında domatesler olgunlaşıyor, Ali dayı toplamak için yeni kasa araştırıyor, zira mahsul güzel, çok verimli geçti, daha fazla kasa lazım. Kasa satıcısına gidiyor, satıcı fiyatlar arttı diyor,

Yahu o niye, diye soruyor ali dayı, kasayı yapanların maliyeti artmış bize yansıttılar diyor, satıcı, neden maliyetleri artmış, diye soruyor, Ali dayı, petro kim bilmem ne fiyatları mı artmış nolmuş ondanmış, diyor satıcı.

Yahu o da mı ithal diye soruyor Ali dayı, ithalmiş valla, diyor satıcı.

Ali dayı kızgın Ali dayı öfkeli,

Domatesleri güzelce istifliyor,  aracı olmasın diye İstanbul’daki tüccarla direkt anlaşıyor, kamyon ertesi gün geliyor ve ağzına kadar yüklüyorlar.

Ali dayı kamyoncuya yol parası ve yevmiye verecek, parası hazır, tüccarla öyle anlaştılar, ama kamyoncu diyor ki, Ali dayı bu az, neden, diye soruyor Ali dayı, mazota zam geldi, diyor kamyoncu, aynı paraya taşıyamam, diyor,hem diğer masraflarım da arttı, yevmiyeye de %25 zam yaptım, diyor,

Ali dayı mecbur parayı veriyor. Sonra oturuyor hesap yapıyor, geçen sene kilosunu 2 liraya mal ettiği domatesin kilosunu bu sene 2,75 liraya mal etmiş, hemen tüccarı arıyor Ali dayı, tüccar durumu zaten biliyor ve Ali dayıyı anlıyor,  ama Ali dayıya 2,50 fiyat çekiyor.

Ali dayı zararına satmış oluyor, tüccar domatesi marketlere dağıtıyor, geçen sene marketlerde 3 lira olan domates bu sene 4.5 liraya yerini alıyor.

Antalya’da üretilen, İstanbul’da satılan, yurtdışına hiç çıkmayan domates, işte böyle zamlanıyor.

Ali dayının dolarla işi yok, ama domatesin var, ürettiği sütün var.

Ali dayı kızgın, Ali dayı öfkeli,

Ali dayı maliyetleri tam olarak satış fiyatına geçiremedi, Ali dayı zararda…

Ay sonu elektrik faturası geliyor, Ali dayının gözleri fal taşı gibi açılıyor, geçen aydakinden yüzde 15 fazla, hemen koşuyor itirazını yapıyor, ama diyorlar ki doğalgaza zam geldi, zam gelince biz de fiyata yansıttık.

Ali dayı çaresiz, Ali dayı şaşkın, Ali dayının zararı büyüyor.

Ali dayı sanıyor ki, dolarla işi yok, oysa Ali dayının işi dolara göbekten bağlı.”

Nedim İnce

Altınoluk / 21. 09. 2020

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email