preload preload preload preload

Hacamat Sülük


7th Mayıs 2019 Genel 0 Comments

HACAMAT SÜLÜK

Dış gerçekliği düşsel çağrışımlar ve esinlemelerle esrik bir şekilde açıklamaya çalışan mitlerden, bilginin artması ve sistematize olmasıyla felsefe, bilim ve sanat doğmuştur. Açıklamalar bilgiye dayanmaya başladıkça ve sekülerleştikçe felsefe; felsefenin geliştirdiği sistematik soyut düşüncenin yaratığı olanaklarla bilim; düş gücünün ve esinlenmenin sekülerleşmesiyle tanrı, tanrıça heykellerinden heykel, dini ritüellerden tiyatro, dini resimlerden resim, efsanelerden edebiyat, iş türkülerinden şiir modern sanatın bir parçası olmuştur.

Bilim ve sanatın bir sentezi olan tıbbın da bundan muaf olması beklenemez. Tıp da zamanla sekülerleşmiş, sanat ve bilimle yolunu günümüz modern tıbbına doğru çizmiştir.

Gelişen bilim, uçan teknoloji ve şimdiye kadar bildiklerimizi bir başka boyuta taşıyan digital teknoloji sonucunda tıp sanat kısmını kaybetmeye ve insan sıcaklığını gittikçe yitirerek soğuyamaya yüz tutmuştur.

Gelişen tıp insanların her türlü sorununu çözeceği yanılması ve beraberinde hayal kırıklığı yaratmıştır. Bir de buna kaybettiği insan sıcaklığı eklenince “Alternatif Tıp”, “Tamamlayıcı Tıp” isimleriyle artık kültürel değerinden başka bir geçerliliği olmayan bazı tedavi yöntemleri yüz bulamaya başlamış; para kazanmanın bin bir yolunu bilen sistem bunun üzerine atlayıp, allayıp pullayarak satışa geçmiştir. Binlerce sene uygulanmış ve zamanla yerini bilimsel tıbba bırakmış bu yöntemlerden zamanla vazgeçilecek; bu süreçte pazarlayanlar cebini doldururken olan inanan insanlara olacak…

Ülkemizde ne yazık ki kültürel savaşım aracı olarak “hacamat”, “sülükçülük” gibi artık kültürel ve tarihsel öneminden başka bir değeri olmayan tedavi yöntemleri Sağlık Bakanlığı’nın korumasında yaygınlaşmakta, kamu hastanelerinde resmen hacamat hizmeti verilmektedir. Modern tıp, digital devrim tarafından dönüştürülüp büyük bir sıçramanın eşiğine gelmişken, tıbbın tarihsel gelişimine ters, anakronik bu durumun zamanla yerini doğal akışına bırakacağını tarihten biliyoruz.

Digital devrimin dinamosu yapay zeka, hayatın her alanında olduğu gibi tıpta da şimdiden adeta bir kopuş yaşayarak ileriye doğru yapacağı sıçrayışa sayılı yıllar kalmışken hacamat, sülük tedavilerinin Sağlık Bakanlığı’nın kabul ettiği resmi tedaviler olması akıl alacak bir şey değildir.

Böyle olduğu kısa zamanda anlaşılacak, ancak korkarım bedelini yine buna inanan insanlar, hastalar ödeyecek…

Dr. Nedim İnce

Ayvalık/ 01. 05. 2019

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email