preload preload preload preload

Yoksulluk Öldürür


6th Ekim 2020 Köşe Yazıları 0 Comments

YOKSULLUK ÖLDÜRÜR

Ülkemizin gelir dağılımı bozukluğunda Dünya’da ilk sıralarda yer aldığını gösteriyor istatistikler. İşsizlik oranları da ondan geri kalmıyor. Covid-19 pandemisi tüm bunların üzerine tuz biber ekerek, yoksul daha yoksul hale geldi, işsizlerise sayılmaz durumda.

Birkaç gün önce medyada yer alan bir haber: “Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre İstanbul, Türkiye’nin en yüksek gelirine sahip şehri. Ancak aynı zamanda gelir dağılımındaki adaletsizlikte de ilk sırada.”

İstanbul zenginin en çok olduğu aynı zamanda yoksul sayısının da zirve yaptığı bir kentimiz.

Okullar yüz yüze eğitime tam olarak geçemedi. EBA sistemi ile internet üzerinden eğitim veriliyor. EBA’nın sorunları, internete ulaşım imkanları ve alt yapı problemleri uzun uzadıya tartışılıyor, onlara bırakalım.

Biz birkaç gün önce Çınar Mert’e ne oldu ona bakalım:Çınar Mert 8 yaşında ilkokul 3. Sınıf öğrencisi. İstanbul Esenyurt İncirtepe mahallesinde yaşıyor. Öğrenimini EBA ile sürdürmek zorunda. Evde internet yok. Bilgisayar yok. Cep telefonuyla öğretim hem zor hem de internet kotası çarçabuk bitiyor.

Çınar Mert okuldan geri kalmak istemiyor…

Babası harç borç bir bilgisayar alıyor.

Çınar Mert sevinçten havalara uçuyor.

Ama internet yok…

Çınar Mert sabırsız…

Baba interneti olan komşuyla konuşuyor. Komşu Çınar Mert’in okuldan geri kalmasını istemiyor. Benden internet hattı çekebilirsin, diyor. Bu işlem çatıdan yapılacak. Baba çatıya çıkıyor, internetin geleceği haberinden yerinde duramıyor Çınar Mert, babasından habersiz, onun arkasından o da çatıya çıkıyor. Dengesini kaybedip apartman boşluğuna düşüyor.

Çınar Mert artık aramızda değil.

Babasının medyadaki feryadı: “EBA başımızı yedi. Günlerdir EBA ile uğraşıyorduk. Olmadı, çocuğumuzun hayatına mal oldu. Oğlum gitti. Eylül’ün 9’unda doğum gününü kutladık. Oğlum cep telefonundan iki üç gün girdi ama interneti yetiştiremediğimiz için giremedi. İnternetimiz bitti. Her şeyden kısarak bilgisayar almıştık. O gün gelmişti. Oğlum o bilgisayarın kapağını bile açamadı. Olan çocuğumuza oldu. Oğlumu ne EBA geri getirebilir ne başka bir şey. Başka canlar yanmasın. İnternet ücretsiz verilsin. Eğitim hani bedavaydı, herkese eşitti. Sözde bedavaydı.”

Yoksulluk bir şekilde yolunu bulur…

Yoksulluk öldürür…

Nedim İnce

Altınoluk / 06. 10. 2020

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email