preload preload preload preload

Mersin İli Seçmen Profili ve Eğilimi Araştırması 2


23rd Mart 2011 Haberler 0 Comments

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Aday Adayı Dr. Nedim İnce, Pratikhaber’e yaptırdığı Mersin İli Seçmen Profili ve Eğilimi Araştırması’nın ikinci bölümünü açıkladı.

Toplam 1754 denek üzerinde yüz yüze yapılan araştırmanın ikinci bölümünde:

“Hangi yaş grubu bir önceki seçimde kime verdi, 12 Haziran’da kime verecek?”

“Hangi meslek grubu kime oy verdi, 12 Haziran’da kime oy verecek?”

“Hangi eğitim düzeyindeki seçmen kime oy verdi, 12 Haziran’da kime oy verecek?”

“Hangi cinsiyet kime oy verdi 12 Haziran’da kime oy verecek?”

Sorularına verilen yanıtlar yer alıyor.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI-II

Not: Ayrı ayrı tablolarda yüzdelerin değişmesi bazı seçmenlerin ilgili sorulara cevap vermemesinden kaynaklanmaktadır. Okuyucu her tablonun sonundaki toplam birey sayısını dikkate almalıdır.

Tablo 1. Hangi yaş grubu bir önceki seçimde kime verdi, 12 Haziran’da kime verecek?

Tablo 1’de koyu mavi olan yüzdeler 12 Haziran seçimlerinde hangi yaş grubunun yüzde kaçının hangi partiye oy vermeyi düşündüğünü; hemen altlarındaki parantez içindeki yüzdeler, geçen seçimde hangi partiye oy verdiklerinin yüzdeleri (bunların toplamı doğal olarak (yüzde 100’dür) yer almaktadır. Tablo 1 incelendiğinde, Kararsızların ve Oy kullanmayı düşünmeyenlerin oranı epey yüksektir (yüzde 17). Tabloya göre, bütün yaş gruplarında ağırlıkla CHP oy alacak; ancak, CHP’nin zaten oyu fazla olduğu için, her partinin oy oranı içindeki yüzdelere bakmak daha açıklayıcı olacaktır. Buna göre, AKP oylarının çoğunu 29-38, CHP oylarının çoğunu 39-48, MHP oylarının çoğunu ise 18-28 yaş gruplarından alacalardır. Kararsızların en çok 18-28 ve sonra da 39-48 yaş grubu içinde olduğu; oy kullanmayacakların ise 18-38 yaş aralığında olduğu görülmektedir. İlginç olan şudur: CHP’nin 39-48 yaş grubunda daha önceki (yüzde 39,9) oy oranını artıracak (yüzde 41,2) ve 59 ve üstü yaş grubunda da oyunu koruyacak olmasının dışında, tüm partilerin önceki oy oranlarının düşecek olmasıdır. Bu düşüş, seçmenin kararsız olması ve oy kullanmayacak olmasından kaynaklanmaktadır ki, bu durumu tüm politikacılar ciddi ciddi düşünmek durumundadır.

Tablo 2. Hangi meslek grubu kime oy verdi, 12 Haziran’da kime oy verecek?

Tablo 2’de, yine oy oranı en çok olduğu için CHP tüm mesleklerden kendi içinde en fazla oy alıyor görünmektedir; ancak, asıl önemlisi her partinin alacağı oy içindeki oranları açısından incelendiğinde ise, bu kez tüm meslekler içinde esnafın sayısının fazla olmasından da kaynaklanmakla birlikte, tüm partilerin en çok esnaftan oy alacakları, sonra da işçilerden oy alacakları anlaşılmaktadır. Geçen seçime göre mesleklerin partilere kayışı en önemli göstergedir: Buna göre, CHP işçi, memur ve çiftçilerde oy oranını artırırken, diğer mesleklerde tüm partiler oy kaybedecektir. Bu kayıp, kararsızlara ve oy kullanmayacaklara akacaktır. AKP ve MHP en çok oy kaybını işçi ve çiftçiden görecektir. Öte yandan kararsız ve oy kullanmayacaklarda işçi ve esnaf başı çekmektedir.

Tablo 3: Hangi eğitim düzeyindeki seçmen kime oy verdi, 12 Haziran’da kime oy verecek?

Tablo 3’te, yine her eğitim düzeyinin kendi içinde (özellikle de üniversite mezunlarının) CHP en yüksek oy alacak. Her partinin kendi içinde ise, AKP sırasıyla ilkokul-ortaokul, CHP ortaokul-ilkokul-üniversite, MHP ilkokul ve ortaokul mezunlarında oy alacak. Dikkat çekici nokta, okuma yazma bilmeyenlerde CHP oyunu yükseltecek, diğer tüm partiler her eğitim düzeyinde düşüşler yaşayacak. Kararsızlarda ilkokul (ve kendi içindeki sayıya göre okuma yazma bilmeyenler), oy kullanmayacaklarda ortaöğretim mezunları başı çekmektedir.

Tablo 4: Hangi cinsiyet kime oy verdi 12 Haziran’da kime oy verecek?

Tablo 3’e göre, tüm partilerin bir önceki seçime göre her iki cinsiyetten de oy kaybı olacak. Erkeklerde en çok oy kaybı MHP’de, kadınlarda AKP’de yaşanacak. CHP, erkeklere göre kadınlardan oy alacak. Kadınlar erkeklere göre daha kararsız ve oy kullanmayacak.

Mersin CHP Aday Adayı Dr. Nedim İNCE, “bu araştırma sonuçlarının kendileri tarafından çok iyi okunduğunu ve ona uygun politikalar ile öneriler ürettiklerini; bunları da seçim atmosferi içinde yakında tek tek açıklayacaklarını” bildirdi.

DİKKAT: Araştırma sonuçları Pratik Haber’de peşi sıra yayınlanacaktır. Pratik Haber’i izlemeye devam edin: www.pratikhaber.com

 

Gelecek Haber

ARAŞTIRMA III: Seçmenin ülke için ve kendisi için öncelikli sorun olarak neyi gördüğüne bağlı olarak kime oy vereceği

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email