Necip Tosun, Cins adlı aylık dergideki yazısında Ömer Seyfettin için şunları demektedir:
“Modern Türk öykücülüğünün kurucularından olan Ömer Seyfettin edebiyatımızdaki hayat-sanat örtüşmesine ve dönemin/zamanın belirlediği sanatçı kimliğine en iyi örneklerden biridir. Onun yaşadıkları, neredeyse yazdıklarını belirlemiştir denilebilir. Ömer Seyfettin, öykülerinde, çocukluk yıllarından, askerlik hatıralarından, çevresinde gözlemlediği olay ve insanlardan yararlanmış, hayatı tümüyle bir öykücü gözüyle algılamıştır. Bu yüzden onda sanat ve hayat hep iç içe olmuştur. Yaşadıklarını eserlerinin çıkış noktası yapmış, düşleri, idealleri doğrultusunda olayları dönüştürmüş, tüm bu gözlem ve tanıklıklarını sanatının malzemesi yapmıştır. Onun öyküleri öylesine hayatla/politikayla/ütopyalarla iç içedir ki bu öykülerden yola çıkarak bir dönemin tarihsel/toplumsal panoramasını çıkarmak mümkündür.”
Balıkesir Gönen’de doğan Ömer Seyfettin, Gönenlilerin gurur kaynağı olmuştur. Gönen Belediyesi 2024 yılında da ‘Ömer Seyfettin Hikaye Yarışması’nı düzenlemiş, “35. Ulusal Ömer Seyfettin Kültür ve Sanat Etkinlikleri” hayata geçirilirken yarışmayı kazananlara ödülleri törenle verilmiştir.
İnsanın, barınma, beslenme, güvenlik gibi temel gereksinimleri yanı sırasosyal bir varlık olması nedeniyle kültür, edebiyat, sanata da gereksinimi vardır. Edebiyat, kültür ve sanat insanı geliştiren, olgunlaştıran, derinleştiren, kısaca insan olmasını besleyen alanlardır. Bu nedenlerle sosyal belediyeciliği düstur edinmiş yerel yönetimlerin önem verdiği alanlar olmadır.
Ömer Seyfettin’in kültür mirasını sahiplenen, onun adına etkinlikler düzenleyen Gönen Belediyesi, bunun önemini kavradığını göstermektedir. Bu etkinlikle de yetinmeyenGönen Belediyesi, Gönen Kent Konseyi ile birliktebu sene üçüncüsünü düzenlediği ‘Gönen Kültür ve Kitap Günleri’ ile önemini kavramakla kalmadığını, bu alanda daha çok şey yapmaya yönelik bir iradesinin olduğunu göstermektedir.
Gönen Kent Konseyi ve Gönen Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘3. Gönen Kültür ve Kitap Günleri’ 29 Kasım- 9 Aralık tarihleri arasında birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Birçok yazar ve sanatçının katılımıyla resim sergisi, uluslararası poster sergisi, panel ve söyleşiler, şiir dinletileri gerçekleştirilecek. Gönenliler ve Gönen dışından gelip etkinlikler katılanlar on gün boyunca yeni şeyler öğrenecekler, bildiklerini pekiştirecekler; sanat ve edebiyatın büyülü dünyasına girip duygularını zenginleştirerek, insan olmanın hazzını yaşayacaklar.
Etkinliklerin bir parçası da kitap imza günleri olarak planlanmış. Okuyucular kitapların yazarlarıyla buluşacak, onlarla sohbet edebilecek, imzalı kitaplarına sahip olma imkanına kavuşacaktır.
‘Kitaplık aklın tedavi yerleridir’ diye bir söz vardır. Aynı zamanda duyguların da doyurulduğu yerlerdir. Geçici bir kitaplık olan kitap imza günleri, yazarı ve okuyucusuyla akılların tedavi olduğu, duyguların doyurulduğu bir şölen olarak yaşanır.
Böyle bir şölende ben de yer alacağım. 3. Gönen Kültür ve Kitap Günleri’nde Ömer Seyfettin Kültür Merkezi’nde 3 Aralık Salı ve 4 Aralık Çarşamba günleri saat 11.00- 18.00 arasında kitap imza standında okuyucuları bekliyor olacağım ve büyük bir mutlulukla onlarla sohbet edip kitaplarımı imzalayacağım.
Gönen’de olup yapılacak daha iyi bir işi olmayan ve de katılmak isteyenleri bekliyorum.
Nedim İnce
Ayvalık / 25. 11. 2024
Son Yorumlar