preload preload preload preload

83 Yıl


9th Kasım 2021 Köşe Yazıları 0 Comments

83 YIL

Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılması üzerinden geçen yıl sayısı seksen üç.

Mustafa Kemal Atatürk ülkemizde ve dünyada insanlara ufuk ötesini göstermiş, insanlığın yetiştirdiği ender dehalardan biridir.

Çanakkale Savaşlarındaki dehasıyla bu topraklarda ve dünyada başlattığı değişim, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve Osmanlı’nın küllerinden genç Cumhuriyet’in kurulmasıyla devam etmiştir.

Çanakkale Savaşlarının kazanılmasıyla Çarlık Rusya’da Sosyalist ihtilalin önü açılmış, dünyada Sosyalizmin kurulması ve ardından yaygınlaşması mümkün olmuştur.

Kurtuluş savaşıyla tarihte ilk defa bir mazlum ülke emperyalistleri kesin bir yenilgiye uğratmıştır.

Bu sayede dünyanın diğer mazlum ülkeleri emperyalizmin yenilebileceğini gördü.

Sömürge mazlum ülkelerde yakılan kurtuluş ateşi yangına döndü ve verilen çetin mücadeleler sonucunda emperyalist ülkeler teker teker mağlubiyete uğratılarak topraklarından kovuldu; ülkeler bağımsızlıklarına kavuşarak kendi cumhuriyetlerini kurdu.

O nedenledir ki dünyanın dört bir yanında Mustafa Kemal Atatürk en çok tanınan, en çok saygı duyulan siyasilerden, devlet adamlarından biridir.

O nedenledir ki Mustafa Kemal Atatürk’ün büstleri, heykelleri, isminin verildiği caddeler, parklar dünyanın dört bir yanına dağılmıştır.

O nedenledir ki bunca saldırıya, çabaya rağmen sağlam temeller atarak kurduğu genç Cumhuriyet’in kıymetini bilen ülkemiz insanlarının kalbinden, gönlünden söküp atılamıyor.

“Ben, manevî miras olarak hiçbir âyet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında belki gayelere tamamen erişemediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevî mirasçılarım olurlar.”

O nedenledir ki Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi mirasçısı olarak;

Bize gösterdiği: “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.” yolundan giderek;

“Benim naciz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.”

Diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün bize olan güvenini boşa çıkarmayacağız.

Yaktığı ışık, kurduğu Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır!

Nedim İnce / 09. 11. 2021  

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email