Ayvalık, tarihi, kültürü, zeytini, deniziyle kadim bir kent.
Mübadeleden en çok etkilenen kentlerden biri olmasına rağmen gidenlerin yerine gelen adalılarla kadim kimliğinin devamlılığını büyük ölçüde sağlayan bir kent.
Kent merkezinin korumaya alınması, restorasyonlarda gösterilen dikkat ve titizlik sonucu kadim varlığını bu korunan kent dokusuyla sürdüren kent.
Ayvalık, bu kent, uzun yıllar zeytin ve sayfiye kenti olarak anıldı. Tarihsel ve kültürel korumacılık geliştirilip ön plana çıkarıldıkça da iç turizmde kendine yer bulmaya başladı.
Bunun yanı sıra son yıllarda artan albenisiyle Ayvalık insanların ilgisini çekerken, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok kentten insanın kalıcı ikametgahı olmaya başladı.
Birikimleriyle gelen bu insanlar Ayvalık’ın büyülü atmosferiyle hemhal olunca yaratıcılıkları tazelenerek üretkenlikleri yeni bir boyut kazandı.
Küçük mekanları atölye ve sergi salonlarına dönüştüren birçok Ayvalık sakini, kadim sokaklarda tatlı hoşluklara hoşluk kattılar, katmaktadırlar.
Ayvalık Kültür Sanat Derneği, Ayvalık Sanat Derneği ve benzeri kültür sanat dernekleri, sanat ve kültür üretiminin örgütlü sivil kurumları olurken, ÇYDD Ayvalık Şubesi, ADD Ayvalık Şubesi de bu tür etkinliklere katkı sunan, her türlü desteği veren dernekler olarak göze çarpmaktadır.
Bunlara çok yeni bir gönüllü sivil toplum örgütü daha katıldı, Ayvalık’ta; Seyir Derneği.
1992 yılından itibaren festivallerde çalışan, İstanbul Film Festivali’nde direktörlük yapan, 2018 yılında Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin kurucu direktörlüğünü üstlenen Azize Tan ve arkadaşları tarafından kurulan Seyir Derneği ilk sınavını 16-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde başarıyla verdi.
Tarihi, kültürü, mimarisi, konumu ve duyarlı yurttaşlarıyla film festivali ve diğer sanatsal etkinlikler için mükemmel ortam sunan Ayvalık’ta, Seyir Derneği, bundan sonra da özellikle gençlere yönelik projeler üretmeyi ve Ayvalık’ı hem sinema hem de diğer sanatlar için merkez haline getirmeyi hedeflediğini ifade etmektedir.
Bu hedeflerini kentin diğer gönüllü sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışarak ve işbirliği yaparak gerçekleştirebileceğini şimdiden söyleyebiliriz.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali, Fatih Özgüven’in festival danışmanlığı, Merve Genç, Cansu Uzun Gün’ün koordinatörlüğü ve Azize Tan’ın direktörlüğünde, deneyimli bir ekip ve gönüllü sinema öğrencileri tarafından16-21 Eylül tarihlerinde başarıyla hayata geçirildi.
Açılış Filmi, Uluslararası Seçki, Bu Dünyanın Çocukları, İlk Filmler, Ulrike Ottinger 80 Yaşında, Anısına, Türkiye’den Filmler, Çocuklar İçin Sinema adlı altı bölümden oluşan festivalde kırk sekiz film gösterilirken, biri çocuklar için atölye çalışması olmak üzere panel, söyleşi tarzında beş etkinlik düzenlendi.
Altı mekan kullanılan festivalde, bu mekanlardan biri olan Eski Köylü Pazarı’nda her akşam ücretsiz film gösterileri düzenlendi.
Hemen her filmden önce yönetmen ve oyuncular seyircilerle tanıştırıldı, film sonunda da seyirciler tarafından yönetmen ve oyunculara sorular soruldu ve önemli katkılar yapıldı.
Seyir Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Festival Direktörü Azize Tan’ın enerjisi ve becerisi, ekibinin kusursuz sayılabilecek çabası, kurum ve kişilerin cömert sponsorluklarıyla festival, sinemaseverlere doyumsuz anlar yaşattılar. Her türlü teşekkürü ve takdiri hak eden Seyir Derneği ve festival ekibi, Ayvalık’a, önemli bir kültür ve sanat kenti olma yolunda katkı sundular.
Ayvalık, yurttaşlarının, başta belediye olmak üzere resmi, sivil kurum ve kuruluşlarının, gönüllü sivil toplum örgütlerinin el ele vermesiyle her yıl artan sanat ve kültür etkinlikleriyle ülkemizin aydınlık kentleri arasındaki müstesna yerini güçlendirerek, gelişimine devam etmektedir.
Nedim İnce Altınoluk / 27. 09. 2022
Son Yorumlar