preload preload preload preload

Demokrasi Mücadelesi


14th Kasım 2023 Köşe Yazıları 0 Comments

Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik savaşlarından biriydi. Yeni kurulmuş düzenli ordu, Mustafa Kemal Paşa’nın komutanlığında, rütbelilerinden o zamana kadar görülmemiş sayıda şehit vererek, yer yer yarılan cepheyi tekrar onararak bu savaşı kazanmayı bildi.

Ankara’dan top sesleri duyulur, kurumlar tedbir olarak Anadolu’nun daha içlerine taşınma hazırlıkları yaparken, Başkomutan Mustafa Kemal, tarihe geçen ve belki de tarihi değiştiren o meşhur sözünü söyledi; “Hattı müdafa yoktur, sathı müdafa vardır. O satıh bütün vatandır.”

Kurtuluş Savaşı kazanıldı. Saltanata son verildi. Kurulan Cumhuriyet ile  demokrasiye ilk adım atıldı.

Yakın bir zaman önce CHP Kurultayı yapıldı. Kurultay, ağır birgenel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimiyenilgisi sonrası gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki farkın az olması yenilginin ağırlığını ve yaşanan derin hayal kırıklığını engelleyemedi. Seçimin kazanılacağına çok büyük bir inanç vardı çünkü.

Bu atmosferde yapılan kurultayda Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Grup Başkanı Sayın Özgür Özel CHP Genel Başkanlığı için yarıştılar.

İki oy daha alsaydı Özgür Özel seçimi ilk turda kazanacaktı. İkinci turda farkı arttırarak CHP’nin 8. Genel Başkanı oldu.

Parti Meclisi seçimlerinde de ekibi çoğunluğu kazandı.

Kurultaydaki gergin ve sıkıntılı havanın yerini, genel başkanlığa ve yönetime genç bir ekibin seçilmesiyle coşkulu bir sevinç aldı.

Kurultayda, ardından parti tabanına doğru devamla,umutsuzluk yerini umuda bırakmaya başladı. Bu yavaş yavaş ülkeyi sardı. Ağır hava dağılmaya başladı. Karamsarlık bir anda ortadan kalkmasa da yoğunluğu azaldı.

Seçimin bittiği gün Yüksek Yargı Krizi patladı. Hukukçuların büyük bir çoğunluğuna göre Yargıtay 3. Ceza Dairesi yasalara ve anayasaya dayanmayan bir yetkiyi kullanarak, Anayasa Mahkemesi’nin kararını kabul etmemiş, gerekçeli kararında Anayasa Mahkemesi’ni ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni yanlış yapmakla itham etmişti.

CHP’nin çiçeği burnunda Genel Başkanı Özgür Özel, parti gurubunu acil toplantıya çağırarak durumu görüşmeye açtı. Oturum sonunda yaptığı açıklamada Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bildirisini ‘darbe bildirisi’ olarak değerlendirdiklerini, meclisi direnmeye çağırdıklarını ifade etti.

Meclis Başkanı çağrılara rağmen Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmadı. CHP Milletvekilleri Mecliste demokrasi nöbetine başladılar.

Özgür Özel’in konuşmalarından, demokrasiyi korumak ve geliştirmek için Meclisin önemli bir ‘Hat’ olduğunu anlıyoruz. Bununla yetinmemekte, demokrasiyi savunmak ve geliştirmek için yurttaşların, kurumların, sivil toplum örgütlerinin rol alması gerektiğini söylemekte ve CHP olarak her durumda demokrasiyi savunanların yanında onlarla birlikte mücadele edeceğini ifade etmektedir.

Demokrasi için mecliste ve tüm ülke ‘Sathında’ hep birlikte mücadele edileceğini herkese ilan etmekte, etmekle kalmamakta harekete de geçmektedir.

Mustafa Kemal’in kurduğu ve ilk genel başkanı olduğu CHP, onu sevgi, saygı ve minnetle yad ederek bir kez daha gösterdiği yoldan giderek demokrasi için ‘hattı müdafa yok, sathı müdafa var’ demektedir.

Bir kez daha umutsuzluk yerini umuda bırakırken, karamsarlık yavaş yavaş dağılmaktadır.

Nedim İnce

Ayvalık / 13. 11. 2023

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email