preload preload preload preload

Denge


2nd Şubat 2021 Köşe Yazıları 0 Comments

DENGE

Söylenegelen bir şey var: insan eksik bir canlıdır. Bu eksiklik daha çok biyolojik gelişimini vurgulamaya yöneliktir. Sanat insanları buna bilişsel ve duygusal yönünü de ekler; sanatsal etkinliğin bu eksikliği tamamlama çabası olarak tanımlayan görüşler buna dayanır.

İnsan önce doğal içgüdüleriyle birlikte yaşarsa hayatta kalabileceğini fark etti ve öyle de etti. Akıllandıkça ürettiği bilgi ve teknolojiyle eksikliklerini daha da tamamlamaya başladı; daha da kalabalıklar halinde yaşamak zorunda kalma uğruna…

Kalabalıklar kendini yönetecek insanı çıkardı içerisinden; düzeni, adaleti ve birlikte sıkıntısız yaşamayı sağlaması için.

Yöneticiler kısa zamanda ellerindeki gücün çekimine kapıldı, etrafına topladıkları küçük bir azınlıkla kalabalıkların beklentileri aksine kendi çıkarlarını gözeterek gerilimlere yol açtılar ve insanlık tarihinde sayısız da isyana…

Yöneticiler isyanları çoğu zaman yine kalabalıklar içinden oluşturduğu insanları kullanarak şiddetle bastırdı, başarısız olduğu zaman ise genellikle sadece yöneticiler değişti.

Yöneticilerin ne yaptığının farkında olan bir avuç insan her türlü bedeli ödeyerek bilimle, sanatla, edebiyatla ve siyasi mücadeleyle bunu kalabalıklara anlattı.

Kalabalıklar bilinçlendikçe şiddet yönetim için yetersiz hale gelmeye başladı. Yöneticilerle kalabalıklar arasında büyük oranda karşılıklı rızaya dayanak oluşturacak şartlar oluşturuldu.

Yönetim ve kalabalıklar arasındaki dengeyi sağlayacak ve sürmesini mümkün kılacak birçok kurum sayesinde karşılıklı rızanın devamı sağlandı.

Kalabalıkların rızasını alan ve yöneticilerle bir denge oluşturan bu durum zaman zaman bazı yöneticilerin hoşuna gitmedi. Gücü tamamen elinde toplamak ve denetimsiz bir şekilde kullanmak istedi.

Kalabalıklarla kurulan dengeyi bozan bu durum daha önceleri benzerlerinde görüldüğü gibi ancak şiddetle sürdürülebildi; doğurduğu birçok acı pahasına…

Rızaya dayanan dengenin yerine şiddetin oluşturup korumaya çalıştığı dengenin sürdürülebilmesi için daha çok şiddet gerekti.

Daha çok acı…

Kalabalıklar tüm umudunu yitirdiğinde şiddetten ve acıdan kurtulacağına dair…

Karşılıklı rızaya dayanan dengenin tekrar kurulmasının koşullarını oluşturacak ilk adımlar atılmaya başlanmış oldu.

Bu her zaman böyle oldu…

Nedim İnce

Ayvalık / 02. 02. 2021

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email