preload preload preload preload

Genç Bir Hekim Yaşamına Son Verdi


16th Eylül 2020 Köşe Yazıları 0 Comments

GENÇ BİR HEKİM YAŞAMINA SON VERDİ

Basında yer alan habere göz atalım:

“1 Eylül’de bileklerini kesip intihar girişiminde bulunan, Dr. Mustafa Salğın, kurtarıldıktan iki gün sonra, 3 Eylül’de kendini apartmanın dördüncü katından atarak tekrar intihar girişiminde bulundu. Yoğun bakımda 11 gündür verdiği yaşam mücadelesini kaybederek yaşama veda etti. 

Muş Hasköy Devlet Hastanesinde görevliyken koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle Muş Devlet Hastanesine geçici görevlendirilen 27 yaşındaki genç pratisyen hekim Dr. Mustafa Salğın’ın, intihar etmeden önce kendisi gibi doktor olan arkadaşlarına, “İşler çok yoğun ben artık yapamıyorum. İntihar edeceğim” dediği iddialar arasında.”

Bu haber genç bir hekimin Covid 19 yükünü taşıyamadığının, tükendiğinin haberi.

Covid 19 pandemisinden etkilenmeyen, ruhsal sağlığı baskı altında kalmayan hemen hiç kimse kalmadı.

Gerek Covid 19’a yakalanma, gerekse bu hastalıktan yaşamını kaybetme oranı topluma göre daha yüksek olan ve deyim yerindeyse cephenin ön saflarında mücadele eden sağlık çalışanları bundan en çok etkilenen toplum kesimi oldu.

Covid 19 pandemisine karşı alınan önlemler Haziran başında gevşetildi. Bir süre sonra da el yıkama, sosyal mesafe, maske önlemleri önerilerek neredeyse sadece yurttaşın sorumluluğuna bırakıldı.

Türk Tabipleri Birliğinin ve bu konuda uzman olan hekimlerin tüm uyarılarına rağmen bir salgında olmaması gereken kitlesel toplantılara, kitlesel yer değiştirmelere izin verildi.

Kontrol altına alınmaya başlanan salgın tekrar hız kazandı. Kişisel önlemlerin, toplumsal önlemler olmadan tek başına salgını sınırlamaya yetmediği görülmeye başlandı.

Hastaneler hızla dolar, yoğun bakım yatak sıkıntısı yaşanma olasılığı artarken, sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanma ve yaşamını kaybetme sayısı da artışa geçti.

Artan hasta yüküne toplumsal önlemlerdeki eksiklik de eklenince sağlık çalışanları yorulmaya, bedenen ve ruhen tükenmeye başladı. Nitekim bunun somut örneğidir yukarıdaki haberdir.

Bu gelişmeler üzerine Türk Tabipleri Birliği 14 – 18 Eylül haftasını[L1]  “#YönetemiyorsunuzTükeniyoruz  Haftası”ilan etti.

Türk Tabipleri Birliği;

“Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlara tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceğiz.

Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, birilerimizin babası, annesi, kardeşleri ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla her gün ortalama 40 -50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan COVID-19’dan hayatını kaybediyor.

TTB olarak;  COVID-19 salgınına dair duyarlılığın ve tedbirlerin arttırılması için 14 Eylül – 18 Eylül #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz  Haftası ilan ediyoruz!” diyerek Tabip Odalarıyla birlikte harekete geçti.

Bir hafta süreyle sağlık kurumlarında ve tüm yaşam alanlarında “siyah kurdele” takmanın yanı sıra çeşitli etkinliklerle covid 19 dan hayatını kaybeden hastalar ve sağlık çalışanları anılarak durumun ciddiyetine dikkat çekilecek.

Bilimin yol göstericiliğinde bütüncül bir yaklaşımla toplumsal ve kişisel önlemlerin doğru ve etkili bir şekilde alınmasıyla sağlık çalışanlarının tükenmeyeceği,  daha az insanın acı çekeceği, kaybedeceğimiz canlarımızın sayısının azalacağı bilimsel olarak öngörülebilir bir gerçektir.

Umarım Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odalarının çabaları bu farkındalığı oluşturur ve davranışa dönüştürür.

Dr. Nedim İnce

Altınoluk / 15. 09. 2020


 [L1]

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email