preload preload preload preload

Hayat Bir Gündür O da Bugündür


11th Ağustos 2021 Köşe Yazıları 0 Comments

HAYAT BİR GÜNDÜR O DA BUGÜNDÜR

Çok bilinen, az kullanılan bir söz.

İçeriği ve çağrışıma açık anlamı nedeniyle değişik olaylarda, farklı duygu durumlarında hep başka bir manada kullanılabilir.

Aslına bakılırsa hayat için ‘bugün’ bile çok uzun bir zaman dilimi sayılır. Zira yaşam bir birini izleyen ve bizim için son nefesimizde sona eren anlar toplamından başka bir şey değildir.

An yaşar yaşanmaz donmuş bir şekilde geçmişte kalır o artık mazidir. Bir sonraki an da nasıl yaşayacağımızı büyük oranda bildiğimizi düşünsek ve davranışlarımızı ona göre hayata geçirsek de sürekli bir belirsizliği içinde taşır.

Taşımakla kalmaz yaptığı acı ya da tatlı sürprizlerle bunu bize gösterir de…

Geçmiş, yaşandıktan sonra erimemek üzere donmuş bir buz kalıbıdır… O artık sabitlenmiştir. Geriye gidip değiştirme şansımız yoktur.

Ama zihin için hiçbir şey donmuş, sabit değildir. Onun için imkansız diye bir şey yoktur. Geçmişi eritir, akışkan hale getirir, değiştirir. Onu yeniden kurar, kurgular, oradaki yaşanmış hakikat parçalarından bugüne yeni bir geçmiş yaratır.

Yaşadıklarımızı katlanır kılar ya da depresif bir yapımız varsa bizi daha dibe çeker, tersi ise daha eğlenceli bir hale getirir. Bununla da yetinmez bugünü kurmamızın, anı yaşamamızın yaratıcı güçlerinden biri olur.

Geçmişte edindiğimiz deneyim, geçmişten öğrendiğimiz bilgiler sadece anda ne yaşayacağımızı belirlemez, gelecekle ilgili de beklentilerimizin kaynağıdır da aynı zamanda. Anlayacağınız geçmişimiz bir ölçüye kadar geleceğimizi de kurar.

Pratikte yaşadıklarımız, gerek kendi deneyimlerimizden, gerekse toplumdan elde ettiğimiz tutum ve davranışlarımız yaşadığımız anı silikleştirir. Ya geçmişin etkisini çok abartır ya da gelecekle ilgili beklentilerimize çok takılı kalırız.

Geçmişe takılı kalmak yaşamımızı kurma irademizi elimizden alır. Şimdiye kadar yaşadıklarımızın bir oranda bizim seçimimiz olduğunu unutturur, oradaki bizim payımızı yok saydırır, bizden sıyırıp bizi daha derin etkilemesine yol açar.

Geleceğin çekim gücüne kapıldığımızda bugün yaptıklarımız bugünle ilgili olma vasfından uzaklaşır. Burada günü yeterince yaşayamayız. Seçimlerimizde o anda yaşadıklarımızın payı azalır. O anı derinleştiremez, tadına varamaz, farkında olmadan bir sonraki an dilimine geçeriz.

Geçmiş ya/ ya da gelecek bugünü olması gerekenden fazla etkilerse, yaşadığımız anı silikleştirir.

Aslına bakarsanız bizi silikleştirir.

Hayatı farkına varmadan, yüzeysel ve sabun köpüğü gibi yaşar gideriz.

Hayat bir günse, o gün de bugünse, kendimizi var edebileceğimiz, özgür irademizle seçimlerimizi yapabileceğimiz, yaşamımızı derinleştirebileceğimiz, doyumu arttırabileceğimiz, kendimiz olabileceğimiz gün olmasındandır.

Nedim İnce

İstanbul /10. 08. 2021

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email