preload preload preload preload

Prof. Dr. Füsun Sayek Dünyayı Güzelleştirmeye Devam Ediyor Hala


16th Ağustos 2022 Köşe Yazıları 0 Comments

Türk Tabipleri Birliği efsanevi Merkez Konseyi başkanlarından Prof. Dr. Füsun Sayek on altı senedir, her sene olduğu gibi bu sene de Arsuz’da İskender Sayek Kültür Evinde ülkenin dört bir yanından gelen aydınlık, güzel insanlarının zenginleştirdiği çeşitli kültür, sanat ve sağlık etkinlikleriyle anıldı.

İskenderun ve Arsuz yörelerinde bir ilki oluşturan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk konusunda gerçekleşen çalışmalarıyla her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin programlarında konserler, sergiler, toplum söyleşileri, çocuklara yönelik sanat atölyeleri, spor yarışmaları ve sağlık taramaları yer almaktadır.

Dr. Füsun Sayek’in eşi Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Sayek’in öncülüğünde Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği’nin, Türk Tabipleri Birliği’nin desteğiyle her yıl gerçekleştirdiği etkinliklerin bu seneki teması İklim Krizi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sağlıklı Yaşam olarak belirlenmiştir.

Bu sene de sağlık taramaları, paneller, kitap tanıtım toplantıları, edebiyat matineleri, konserler, sergi ve çocuk yaz okullarıyla çok zengin bir anma etkinliği hayata geçirilmektedir.

Yıllar önce, Füsun Sayek’i yitirdiğimizde ardından kaleme aldığım yazıyı paylaşarak ben de çok arzu etmeme rağmen gidemediğim etkinliklere bir katkıda bulunmak istiyorum:

“Türk hekimleri acı bir kaybın üzüntüsünü yaşıyor. Türk tıbbına,  tabip örgütlerinde aktif rol alarak önemli hizmetlerde bulunan Dr. Füsun Sayek, meme kanserinden kurtulamayarak yaşama veda etti.

1947 Bor doğumlu olan Dr. Füsun Sayek, 1970 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği’nde başladığı uzmanlık eğitimini, 1971–1976 yılları arasında ABD’de New York eyaletinde sürdürdü. 1976 yılında anestezi uzmanı, 1981 yılında göz hastalıkları uzmanı oldu. 1986 yılında İngiltere’de toplum göz sağlığı sertifikası aldı. TTB Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi Editörlüğü ardından 1984–1986 Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi oldu. 1990–1994 TTB Merkez Konseyi üyeliğine seçilen Sayek, 1996 yılında Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı oldu. Bu görevini Mart 2006 yapılan genel kurula kadar sürdürdü. Bozulan sağlığı Dr. Füsun Sayek’in genel kurula katılmasını engelledi. Ama gönderdiği mesajdaki düşünceleriyle hekimlerin arasındaydı:

Düşlerimiz yüce bu ülkede, herkesin, toplumun iyi sağlık hizmeti almasını istiyoruz. Gözümüz kendimizden başkasını görmeyecek kadar kararmış, ruhumuz başkalarını düşünemeyecek kadar yıpranmış, vicdanımız incinmeyecek kadar körelmiş değil. Biz hekimiz, vicdanlıyız ve heyecanlıyız. Şimdi her şey doludizgin ve çoğul, her şey kesintisiz. Ve şimdi her şey yeniden…”

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı yaptığı 10 yıl boyunca hekim mücadelesinin sembolü oldu. Toplu nöbet eylemleri, beyaz yürüyüşler,  döneminde kamuoyu gündemine oturan başlıca hekim eylemleridir. Hekimlerin çalışma koşullarına, özlük haklarına yönelik geliştirilen mücadele yanında, sağlık hizmetlerinin halk yararına verilmesi için de ciddi çaba göstermiş, diğer demokratik kitle örgütleri ile birlikte TTB’nin de toplumsal mücadelede yer almasına önayak olmuştur.

Çevresinde yaşama aşkıyla tanınan Sayek, hastalığının ağırlaştığı dönemlerde, Can Yücel’in ‘Çaresiz dertlere düştüm, yok mu bunun çaresi? Var: ‘Yaşamayı ölecek kadar sevmek’ dizelerinden güç aldığını belirtmiş ve hastalığının ilerlemesinde geç teşhisin etkisi olduğunu anlatmıştı. Hekimlerin, ‘doktora gitmeyi öğrenemediğini’ belirten Sayek, kendi hastalığını kabullenmekte de çok geç kaldığını söylemişti. ‘Pembe yakın gözlükleriyle’, hep çevresine neşe saçan Sayek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Doktorlara iğne yaptırmam, felç edebilir” açıklamasına, “Başbakan’a iğne yapmayı çok canım istiyor. Ama bu iğne empati, halkı daha iyi anlayabilme, hızlı öfkelenmeme, son söyleyeceğini ilk söylememe iğnesi olacak” esprisiyle yanıt vermişti.

Yaşamayı ölecek kadar seven Dr. Füsun Sayek, Türk Tıp Tarihi’ne onurlu sayfalar kazandırarak, sevenlerini üzüntü içinde bırakıp, bu dünyada görevini yapmış olmanın huzuru ile ölümsüzlüğe yelken açtı.

Işık içinde yol alsın!”

Füsun Sayek aramızdan ayrıldıktan sonra da hayatı güzelleştirmeye devam ediyor!

Nedim İnce

Altınoluk / 16. 08. 2022

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email