preload preload preload preload

Rehberleri Üzerine Bir Gezinin Ardından Profesyonel Turist


14th Şubat 2023 Köşe Yazıları 0 Comments

Uzun zamandır Van-Kars-Erzurum Gezisi yapmayı istiyorduk. Pandemi öncesi Ankara’dan Kars’a Doğu Ekspresi ile giden ve Van’dan uçak ile dönen bir tura kaydımızı yaptırmış, pandeminin başlamasıyla vazgeçmek zorunda kalmıştık.

Son günlerde bu isteğimiz, kardeşim Zümrüt ve eşi Jens’in isteği ile birleşince hayata geçti. Olumlu ününü duyduğumuz Academic Tur ile 30 Ocak- 3 Şubat tarihleri arasında gezimizi gerçekleştirdik.

Gezi için başvuru ve kayıt sırasında Academic Tur çalışanlarının nezaketi, sorun çözücü yaklaşımı, ayrıntılı bilgi vermedeki gayreti güven vericiydi; gezinin güvenle geçeceğinin de ilk işareti.

İzmir Hava Alanı’nda bizleri turun rehberi Profesyonel Turist Rehberi Nalan Durmuş karşıladı. Uçuş işlemlerimizin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlarken gösterdiği becerisi, güler yüzü, içtenliğini yansıtan davranışlarıyla daha ilk anda olumlu bir hava oluştu, gezi daha ilk adımda keyifle başladı ve gezi boyunca bu keyif artarak devam etti.

Sun Ekspress ile sorunsuz bir uçuş sonrası Van’a indik. Beklediğimiz gibi bizi soğuk ve hafif hafif atıştıran kar karşıladı.

Rehberimiz sevgili Nalan Durmuş grubu toplayıp, yaklaşık 900 kilometre gezdirecek otobüsümüze götürdü. Bizi tüm sıcaklığıyla kaptanımız sevgili Fatih Topal karşıladı. Valizlerimizi otobüse yerleştirdikten sonra o zorlu Kış koşullarında güvenli bir şekilde bizi beş gün taşıdı; yer yer esprileriyle yolculuğu eğlenceli hale getirmeyi de ihmal etmeyerek…

Profesyonel Turist Rehberimiz Nalan Durmuş beş gün boyunca programa gerek yer, gerekse zaman olarak harfiyen uyarak doyurucu bir tura imza attı. Adeta yaşatarak anlattığı tarihle ruhumuzu, verdiği ayrıntılı bilgilerle zihnimizi, öğle yemeklerinde eşsiz yöresel tatlara ulaştırarak midemizi doyurdu. Bilgisi, nezaketi, içtenliğiyle de kalbimizi fethetti.

Daha gezinin başında bilgisi, deneyimi, duruşuyla hem guruba hakim oldu, hem de uyumu ve disiplini sağlayarak, güvenli, konforlu ve doğru bir o kadar da zengin bilgiler aktardığı keyifli bir gezinin mimarı oldu.

Grup üyelerinin bir birine saygısı ve kısa zamanda gelişen sevgisi, Nalan Durmuş’un ve Fatih Topal’ın işini kolaylaştırırken; harika yerler gördüğümüz, güzel anlar yaşadığımız, tadı damakta kalan bir beş gün yaşamamızın önünü açtı.

Van’da başlayan, Kars’ta devam eden, Erzurum’da taçlanan gezinin ayrıntılarını gezi yazısına bırakarak biraz Profesyonel Turist Rehberlerinden söz etmek istiyorum; gezilerdeki gözlemlerin ışığında ve sevgili Nalan Durmuş’un rehberliğinde.

Çok yer görmeleri, çok insanla tanışmaları, gittikleri yerlerde itibar görmeleri, gezdirdikleri grupların neredeyse tek hakimi olmaları ve makul para kazanmalarıyla dışarıdan çok kişiye cazip görünen Profesyonel Turist Rehberliğine yirmi yedi senedir bu işi hakkını vererek yapan Nalan Durmuş’la içeriden bakmak istedim; dışı bizi yakarken içi kimi yakıyordu?

Yollardayız her daim, her daim başka bir yerde, başka bir rakımda, başka bir otel odasındayız, diyor Nalan Durmuş. Araya girip bir hekim olarak bu koşulların insanın beden ve ruh sağlığını yıprattığını söyleyebilirim.

Her daim başka beklentileri olan başka insanları, beklentilerini ortaklaştırmaya çalışarak onları güven ve konfor içinde doğru bilgiler vererek gezdiriyoruz; Yaz, Kış demeden, bayram, düğün, cenaze dinlemeden görevdeyiz her daim; evimiz turlar arasında kısa süreli uğradığımız yerler sadece, diyerek devam ediyor.

Anlattığı bir anekdot dediklerini adeta ete kemiğe büründürüyor.

Arkadaşı olan bir anne profesyonel turist rehberi, evine uğradığı bir gün evladına sarılır ve ‘sen ne zaman bu kadar büyüdün’, der; evladı da ‘sen turlardayken anne’, der.

Yalnızlık, kişi kendi seçmediyse ki seçse bile, zor bir insan için. Hele bu kalabalıklar içindeyse daha da zor…

Gözlediğim profesyonel turist rehberleri işte bu kalabalıklar içinde yalnızlığı yaşıyorlar aynı zamanda. Sevgili Nalan Durmuş bu tespitimi doğruladı ve ‘hemen her zaman tek başınayız, yanımızda bir sevdiğimiz yok, farklı insanlarla iş çerçevesinde, tur süresiyle sınırlı kurduğumuz ilişkiler kalabalıklar içinde yalnızlığımızı giderememekte, o derin yalnızlığı hissetmemizi engelleyememektedir’ diye ekledi.

Bir de her meslekte olduğu gibi kendi mesleklerinde de işi yozlaştıranlar olduğundan ve mesleklerine yönelik yarattığı olumsuz düşüncelerle de boğuşmak zorunda kaldıklarından söz etti.

Yirmi yedi senedir bu zorlu mesleği neden sürdürdüğünü sorduğumda, yanıtı; ‘Anadolu’yu büyük bir aşkla seviyorum; bu kadim toprakları, kadim kültürlerini büyük bir aşkla tanıtmak, istiyorum’ şeklinde oldu.

Profesyonel Turist Rehberleri yasal çerçeveye kavuşmuş, meslek odaları ve meslek birlikleri çatısı altında örgütlenmiş durumdalar. Meslekleriyle ilgili sorunları bu çatı altında çözmeye çalışmaktadırlar.

Sahadaki zorlukların üstesinden ise bir birleriyle dayanışarak ve yardımlaşarak gelmektedirler.

Buna güzel bir örnek olarak, arkadaşlarıyla uyguladıkları ‘Usta- Çırak’ isimli bir projeyi verdi sevgili Nalan Durmuş; rehberlik okuyan üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri, mezun olana kadar deneyimli rehberlerle sahaya çıkmakta ve ustalarının tecrübelerinden doğrudan faydalanmaktaymış bu projede. Gönüllülük esasıyla işleyen bu süreçte her deneyimli rehber üç, dört rehberlik öğrencisine, öğrencilikleri süresince ustalık yapmaktaymış.

Turistik gezilerimizde, güvenliğimizi, konforumuzu gözeten, bize doğru bilgiler veren, gezide sabırla, sevgili Nalan’ın sözüyleadeta tüm sinirleri alınmışçasına’ her türlü kahrımızı çeken Profesyonel Turist Rehberleri her türlü saygıyı hak etmektedirler kanısındayım.

Değil mi?!.

Nedim İnce

Ayvalık / 04. 02. 2023

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email