SANAL TOPLANTILAR ÇAĞI
Covid-19 pandemisi hızını kesmeye başlamış gözükse de insanlar için tehdit olmaya devam etmektedir. Salgına uygun ortamı Kapitalizm ’in her şeyi tüketen doymak bilmeyen iştahı hazırlarken, yaygınlaşmayı da sağlık sisteminin kar makinesine dönüştürülmesi kolaylaştırmıştır. Sönmeye başlayan salgının tekrar alev alması yine aynı nedenlerle uzak ihtimal değildir.
Bu salgın döneminde insanların neredeyse yüzde yetmiş, sekseni birkaç aydırevlerinde.Bunların bir kısmı evden çalışmayı sürdürürken diğerleri de salgının geçmesi için gün saymaktalar.
Şubat ayı başlangıç gibi gözükse de yaygınlaşması Mart ayı olduğundan, eve kapanma sürecini o aydan itibaren kabul ettiğimizde geçirdiğimiz iki ayda yaşananlar üzerine birçok şey yazılırken, bundan sonra yaşayacaklarımıza da iddialı öngörüler yapılmaktadır. Özellikle insan davranışları yüzerine yapılanların çok erken olduğu kanısındayım.
Onbinlerce yıl içinde oluşmuş davranış biçimlerinin, üstelik ekonomik sistem değişmeden covid-19 salgını sırasında yaşananalar nedeniyle ciddi şekilde değişeceğini düşünemiyorum.
Eski yaşantının içinde filizlenen bazı yeni yaşantılar bundan muaf olabilir. Kast ettiğim digitalleşmenin, internetin, bilgisayarların ve akıllı telefonların filizlenmesine yol verdiği yeni davranışlar;ilişkilerin ve iletişiminyüz yüze olmaktan çok sanal ortamlarda sanallaşması…
Sanallaşan ilişki ve iletişimlerden gerçek zamanlı olanlar, Covid-19’un yüz yüze ilişkilerde yarattığı yeni koşullar nedeniyle daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Telefonların görüntülü fonksiyonları daha sık işe yararken, bilgisayarlar görüntülü görüşmelerin, toplantıların, sunumların daha sık yapıldığı araçlar oldu.
Günümüze kadar genellikle profesyonellerin kullandığı bilgisayardan gerçek zamanlı görüntülü görüşmeler ve toplantıların kolaylığı ve etkililiği evine kapanan insanlar tarafından da keşfedilmeye başlandı.
İnsanlar,yüz yüze yapamadıkları eş, dost ve aile toplantılarını bilgisayarlarına, cep telefonlarına indirdikleri çeşitli uygulamalarla yapmaya başladılar.
Sanal ortamdaki görüntülü gerçek zamanlı toplantılar git gide yaygınlaşır ve çeşitlenir oldu. Bu iletişim yönteminin bir süre sonra, insanın kolaya çabuk alışma özelliğinden dolayı, yaygın bir hal alacağını söylemek kehanet olmaz. Yüz yüze görüşme imkanlarının geri döndüğü günlerde, insanların önemli bir kısmı buna dönmeyebilir.
Evlerde aile bireylerinin konuşacağı şeylerden biri de bundan sonra sanal toplantı saatlerini, bilgisayar ve oda paylaşımını planlamak olabilir…
Onbinlerce sene yüz yüze yürüttüğümüz birçok şeyi son yüzyıldır yavaş yavaş makinelerin aracılığına bırakıyoruz. 21. Yüzyılın ilk yılları bunun ivme kazandığı zamanlar olurken Covid-19’lu aylar katalizör görevi görüp hızı daha da arttırmanın yanı sıra kalıcılığı da sağlayacak gibi duruyor.
Doğadan kopmuş olan insanın kendi doğasından da kopuşu hızlanacak…
Kim bilir, belki de insan doğasını yeniden yaratacak ve insan sıcaklığını bu şekilde hissedip yaratıcılığına devam edecek…
Ya da doğa, doğallığını yitiren insana güle güle diyecek…
Kim bilir?!.
Dr. Nedim İnce
Altınoluk / 05. 05. 2020
Son Yorumlar