preload preload preload preload

VIVA CUBA


13th Aralık 2022 Köşe Yazıları 0 Comments

Her şey bir takılmayla başladı. Sevgili Dostum Hasan Atilla’nın Küba’ya gideceğini biliyordum. Ayvalık’ın iyi balık restoranlarından biridir Hasan ve kardeşi Ömer’in restoranı Deniz Yıldızı. Yemeğe gittiğimiz bir gün; “Hasan bizi Küba’ya götür” diye takıldım ona. İş bitiriciliğini gösterdi ve anında harekete geçerek kafilede iki kişilik boş yer olduğunu öğrendi. Bununla da yetinmeyip Bizim Ada Turizm Acentası’yla irtibata geçmemizi sağladı.

Şakaydı, gerçek oldu…

Jose Marti Küba Dostluk Derneği’nden haberdardım. Her iki ülke halkının dayanışması için çaba gösterdiğini biliyor, Küba’ya uygulanan ablukanın sonuçlarını bir nebze hafifletebilmek için yaptıkları takdir edilesi çalışmalarını, gerek basından gerekse sosyal medyadan takip ediyordum.  Ama büyük oranda dernek çatısı altında çalışanların kurduğu Bizim Ada Turizm ile bu ilk tanışmamdı.

Geziye kısa bir zaman kalmıştı, hazırlıklarımızı nasıl tamamlayacağız diye dertlenirken imdadımıza Bizim Ada yetişti. Gezi için kurdukları Whtasapp gurubundan gelen titizlikle hazırlanmış öneriler eşliğinde bu derdimiz dert olmaktan çıktı. Buna Whatsapp gurup yöneticisi Sevgili Nahide Özkan’ın interaktif görüntülü gurup toplantısı eklenince kafamızdaki birçok soru işareti cevabını bulmuş, gurup daha gezi başlamadan önce bir birini tanımaya başlamış oldu.

İşin ilginci yurt dışı gezi öncesi bu kadar titiz bir hazırlığa, hafızam beni yanıltmıyorsa, ilk defa Bizim Ada Turizm’de rastlıyordum ve bu da bana gezinin güzel geçeceğine dair ciddi ipuçları veriyordu.

İstanbul Havalimanından THY ile başlayan yolculuğumuz sorunsuz olarak Havana’da sona erdi. Nahide Özkan, gurup lideri olarak, gerek İstanbul Havalimanında, gerek uçakta, gerekse Havana Havalimanında sürekli yanı başımızdaydı, her türlü soru ve sorunun çözümcüsüydü; tüm gezi boyunca olduğu gibi… Buna dönüş yolculuğunu ve İstanbul Havalimanından ayrılmayı da eklemeliyiz.

Gezi boyunca hava sıcaklıkları makul sayılırdı. Gündüzleri en çok 30 dereceyi bulan sıcaklıklar gece 20 derecelere düşüyordu. Gezi sonunda Che’nin yoldaşlarıyla yattığı müze çıkışında bizi ıslatan yağmur, tropiklerde nasıl aniden başlayıp aniden bittiğini gösterdi.

Gurup çok uyumluydu. Kısa sürede bir birine kaynaştı. Tabii ki bu kendiliğinden olmadı. Türkiye’deki titiz hazırlıklar sonucu nerdeyse hiç sorun çıkmaması, uzun yolculuktan ve bir birini ilk defa tanıyan insanların bir araya gelmesinden kaynaklanan gerilimi azaltırken, Nahide Özkan’ın çalışkanlığı, işine hakimiyeti, güler yüzü, içtenliği, katılımcılığı gurubun kısa zamanda bir birine ısınmasını sağladı ve gezi sonuna kadar keyifli bir birliktelik yaşandı. Beraber dans ettik, şarkılar, şiirler söyledik, neşelendik ve Che ve yoldaşlarını ziyaretimizde hep birlikte hüzünlendik.

Gezinin büyük bir çoğunluğunda CASA diye adlandırılan aile pansiyonlarında kaldık. Ev sahiplerimiz son derece güler yüzlü, neşeli, sıcak insanlardı. Küba’nın günlük yaşamına temas etmenin noktalarıydı aynı zamanda.

Küba restoranlarında hem yemek yedik hem de müzik dinleyip dans ettik. Gurup liderimiz Nahide Özkan gurubun dansa kalkmasını yüreklendiren öncülerden biriydi.

Taimara yerel rehberimizdi, bu işi yirmi seneyi aşkındır yapıyormuş ve Nahide Özkan ile olan harika uyumları; tarihi, kültürü, sosyal yapısı, ekonomisi ve Sosyalist sistemi ile ülkeyi derinden tanımımıza büyük katkı sağladı.

Damian’dan da söz etmek gerekir. Gezi boyunca o konforlu tur otobüsünü, sakin, kusursuz bir şekilde süren şoförümüzdü.

Havana, ünlü ressam Jose Rodriguez Fuster’in eserleriyle açık hava müzesine çevirdiği kasabası Fusterlandia ki Viva Cuba yazısı bir binanın aynı hizada bulunan bir dizi bacasına yazılmıştı büyük harflerle, iyi tütünler yetiştiren Pinar del Rio bölgesi ve bir tütün çiftliği, Dos Hermanas Vadisi’nde modern kaya resimleri, Domuzlar Körfezi (Giron), Cienfuegos Kenti, Trinidad ki gerek restoranlarında gerekse mahallelilerle buluştuğumuz sokak partisinde en çok dans ettiğimiz kent idi,  Valle de los Ingenios (Şeker Vadisi), Santa Clara Kentinde Che ve arkadaşlarının yattığı müze, zırhlı tren, Varadero ki okyanusta yüzmek heyecan vericiydi,  keyifle gezdiğimiz yerlerdi.

Öncelikle gezi gurup arkadaşlarıma büyük bir teşekkürüm var, içtenlikleri, neşeleri ve uyumluluklarıyla geziyi bir üst düzeye taşıdılar.

Sonra Bizim Ada Turizm hak ediyor büyük bir teşekkürü, geziyi hazırlamada ve gezi sırasında ve sonrasında gösterdiği titiz çalışma nedeniyle…

Sevgili Nahide Özkan, Sevgili Taimara ve Sevgili Damian’la bunu ete kemiğe büründürdü, onlara da büyük bir teşekkür…

Küba’ya gitmediyseniz hazırlıklarınıza şimdiden başlayın derim…

Nedim İnce

Ayvalık / 12.12 2022

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email