preload preload preload preload

Profesyonelden Amatöre Müzik


17th Ağustos 2026 Köşe Yazıları -

Ayvalık Kültür ve Sanat Derneği, bünyesinde oluşturulan AYKÜSAD Çok Sesli Korosu, derneğin etkin organizasyonları, koro şefi Tülin Özdem’in becerisi, sabrı ve çabası, koro üyelerinin disiplinli gayretleriyle her geçen gün kendini daha da geliştirmekte, katıldığı festivallerde ve verdiği konserlerde izleyicilerin takdirini kazanmaktadır.

AYKÜSAD Yönetim Kurulu Başkanı sevgili Yaşar Akçay’ın organizasyonlardaki yeteneğinin yanı sıra Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğünden emekli olması nedeniyle tanıdığı ve samimi olduğu opera sanatçıları ile zaman zaman koroyu bir araya getirmesi, koronun onlarla birlikte çalışması ve opera sanatçılarıyla birlikte konserler verilmesi, koronun gelişimine büyük katkı sunmaktadır.

Mersin’den tanıdığım opera sanatçıları sevgili Nazlı ve Hasan Alptekin’in zaman zaman koromuzla birlikte çalışması, koro şefimiz Tülin Özdem ve biz koristlerin motivasyonunu arttırırken, birlikte verdiğimiz her konser sonrası çıtayı biraz daha arttırma cesareti de vermektedir bize.

Profesyonel sanatçılarla bir araya gelen, birlikte çalışan ve birlikte konser veren biz amatör koristlerin her konser sonrası duyduğu sevinç, ancak yaşanır, anlatılamaz.

AYKÜSAD Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Akçay ve koro şefi Tülin Özdem yine böyle tarifi mümkünsüz bir sevinç yaşamamızı istemişler.

Ayvalık Belediyesi Rauf Denktaş Kültür Merkezi’nde profesyonellerle amatörlerin birlikte konser vermesini planlamışlar: AYKÜSAD KOROSU VE SOLİSTLERİ KONSERİ.

Bununla da yetinmeyip Ay-Folk’la da işbirliği yaparak Huriye Kara ile dansçılarını da bu etkinliğin bir parçası yapmışlar.

Yazın ortasında ve tam tatil havasına girmişken bu etkinlik için tekrar bir araya gelip çalışmaya başlayacağımızı haber aldığımızda tadımız kaçar gibi olsa da bir araya gelip kendi aramızda ve solistlerle çalışmaya başlayınca neşemiz yerine geldi.

Bu kez profesyonel tarafı daha zengindi. Soprano Nazlı Alptekin ve bas Hasan Alptekin’in yanı sıra tenor Arda Doğan da solistler arasındaydı ve onlara eşlik etmek üzere operadan emekli ama müzikten ömür boyu emekli olmayacak değerli piyanist Fügen Yiğitgil de ekibe katılmıştı.  Nemeth Quartet’in üyeleri içinde yer alan değerli keman sanatçıları Gülen Ege Serter ve Şeniz Serter konsere ayrı bir boyut katacaklardı.

3 Ağustos Pazartesi saat 21.00 de konser başladı. Salonda iğne atılacak yer yoktu. Nazlı Alptekin, Hasan Alptekin ve Arda Doğan, Piyanist Fügen Yiğitgil’in eşliğinde birbirinden güzel parçalar seslendirdiler; aryalar, napolitenler ve halk müziğimizden parçalar; bazılarında Nazlı Alptekin ile düet yaparak, bazılarını da hep birlikte seslendirerek…

Keman sanatçıları Gülen Ege Serter ve Şeniz Serter seslendirdikleri eserlerle salonu büyülediler.

Konser akışı önceden planlandığı gibi kusursuz bir şekilde sürdü. Bunca yetenekli profesyonel solist ve sanatçıların ardından sahneye çıkmak bizim için biraz gerginlik kaynağı olmadı değil. Sahneye çıkıp koro şefimiz Tülin Özdem’in ilk işareti ve bize piyanoda eşlik eden Lütfi Özdem Öğretmenimizin ilk tınısı ile parçalarımızı söylemeye başlayınca gerginlik yerini coşkuya bıraktı.

Eşlikli parçalardan sonra sıra eşliksiz, akapella söyleyeceğimiz Kerimoğlu Zeybeği’ne geldi. Koro şefimiz Tülin Özdem’in işaretiyle koro parçayı seslendirmeye, seslendirdiğimiz parçayla birlikte Ay-Folk dansçıları da harika bir Kerimoğlu Zeybeği oynamaya başladılar. Müzik ve dansın buluşması koroyu ve dansçıların coşkusunu daha arttırdı, salonu ise mest etti.

Koro olarak, bir parçasında Nazlı Alptekin’e nakaratlarda eşlik ederken, bir parçayı da Hasan Alptekin ile birlikte seslendirdik.

Konserin sürprizi ve coşkunun şahikası finalindeydi.

Solistler, koro ve salon hep birlikte ve büyük bir coşkuyla Ayten Alpman’ın ‘Bir Başkadır Benim Memleketim’ şarkısını söyledik.

Amatörlerle profesyonellerin dayanışması, müzikle dansın buluşması, piyano ve keman sanatçılarının eşsiz yorumları…

Biz sahnede adeta transa geçerken, salon da kendinden geçmiş bir haldeydi. Alkışlarla yaptırdıkları bis bunun bir nişanesiydi.

Ayvalık Belediyesi ve başkanı Mesut Ergin’e, salonda emeği geçen tüm emekçilere çok teşekkür ederim. Müzikle, sanatla, sanatçıların ve Ayvalıkların, sanatseverlerin buluşmasına imkan sağladılar.

Teşekkürler AYKÜSAD, dernek başkanı Yaşar Akçay, yönetim kurulu üyeleri Gülden Belge, Eda Şen, Orhan Gürcüoğlu ve emeği geçen dernek gönüllüleri, kusursuz organizasyon için…

Teşekkürler Nazlı Alptekin, Hasan Alptekin, Arda Doğan, Fügen Yiğitgil, Gülen Ege Serter, Şeniz Serter; mesleğini kusursuz icra eden solistlerimiz, sanatçılarımız.

Teşekkürler Huriye Kara ve Ay-Folk dansçıları.

Teşekkürler koromuzun tüm üyeleri, Tülin Özdem şefimiz ve Lütfi Özdem Öğretmenimiz.

Ve teşekkürler bizi izleyen, dinleyen, coşturan ve konser sonrası kucaklayan tüm katılımcılar…

Nedim İnce

Altınoluk/ 12. 08. 2026