preload preload preload preload

Mersin Tabip Odasında Bir İlk


5th Mayıs 2014 Köşe Yazıları 0 Comments

Mersin Tabip Odası, 1962 yılında, o zamanki il adı olan İçel Tabip Odası adıyla kuruldu. İlin ismi Mersin olarak değişince şimdiki adını aldı.

Geçtiğimiz hafta sonu, oda kendi merkezinde olağan genel kurulunu gerçekleştirdi.

“(..)Sağlığın hızla ticarileştirmesinin kamudaki yansıması performans sistemi, özeldeki yansıması ise daha fazla özel sağlık kuruluşudur. Kamudaki performans sisteminin gerek hekim-hekim, gerek hekim-hasta, gerekse hekim- hastane yönetimi arasında ürettiği yeni sorunlar yeni yönetimlerin çözmesi gereken işler arasında önemli bir yer tutacaktır. Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler yeni sorunlarla karşılaşmaya yol açacaktır. Eski deneyimler bunları çözmeye yetmeyecek, yeni yöntemlerin uygulanması gerekecektir.

Değişen ve gittikçe ticarileşen, yasa, tüzük ve yönetmeliklerle kurumsallaşan yeni sağlık sisteminde tabip örgütleri bir yandan mesleki etik, mesleki dayanışma, meslektaşlarının özlük hakları, hasta hakları alanında görevlerini yerine getirmeye çalışırken diğer yandan yeni sağlık sistemi hakkında kamuoyunu bilgilendirme ve örgütlü gücü ile toplumsal mücadeleye katılma durumundadır(..)”

27. 04. 2008 yılında yine bir genel kurul öncesi kaleme aldığım yazıdan bir bölümdür yukarıda aktardıklarım.

O zamanki öngörülerin ağırlaşarak hayatın bir parçası olduğunu hep birlikte yaşıyoruz. Tabip Odası Yönetiminde görev almanın artık daha büyük cesaret ve fedakarlık istediği bu ortamda yirmi iki yürekli hekim aday oldu.

Üstelik liste, ülkemizde gün geçtikçe kötüleşen kadın ayırımcılığına inat; önemli sayıda kadın hekim de içeriyordu.

Mersin Tabip Odası Genel Kurulu oybirliği ile bu yürekli insanlara güvenini gösterirken devrim niteliğinde bir olaya da imza attı: ilk kadın başkanını da seçti.

Dr. Ful Uğurhan, gerek Mersin Tabip Odası’nda gerekse diğer sivil toplum örgütlerinde üstlendiği görevlerle örgütlü mücadele içinde yer almış bir meslektaşımızdır.

Cesareti, sabrı ve üretkenliği, çağlar boyunca uğradığı negatif ayrımcılığa rağmen akamete uğratılamayan kadınların oda yönetim rengine renk katması az şey midir günümüz Türkiye’sinde?

Bunun az bir şey olmadığını, hekimler, hastalar, kurumlar; kısaca tüm Mersin görecek önümüzdeki dönem…

Dr. Ful, Mersin Tabip Odası Başkanı olarak, yönetimdeki arkadaşlarıyla bu zorlu dönemde üstlendiği görevi başarıyla yerine getirecektir.

Kuşkunuz olmasın!..

Dr. Nedim İnce
Mersin / 28. 04. 2014

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email