Demokrasi ile yönetilen ülkelerde; her ne kadar çeşitli manipülasyonlara açık olsa da her seçim önemlidir. Seçimlerin içinde ‘Yerel Seçimler’ ayrı bir yer tutar; o yörede yaşayan insanları doğrudan etkiler zira…
Önümüzde, 31. Mart, 2019 da bir yerel seçim var; önemi her zamankinden daha da fazla olan…
Ülkemizdeki yönetim, parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine dönüştürüldü. Ülkemize özgün bir ‘başkanlık’ sistemi yürürlüğe girdi. Parlamentonun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, işlevi neredeyse sembolik hale getirildi.
Cumhurbaşkanlık sisteminde, cumhurbaşkanı merkezdeki yetkileri elinde toplayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin işlevini büyük ölçüde kendi üzerine aldı. Cumhurbaşkanlık sistemi ülke yönetiminde meclisi büyük ölçüde devre dışı bıraktı. Oluşan boşluğu yerel yönetimler dolduracak gibi duruyor. Bu durumda cumhurbaşkanının ülkeyi yönetmesinde yerel yönetimlerin önemi daha da artmış olacaktır.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, yerel seçimlerde genel başkanı da olduğu partisinin başarılı olması için her türlü çabanın içine girmiş olmasından da bunun farkında olduğunu anlamaktayız.
Yerel yönetimler şimdiye kadar hiç olmadığı kadar merkezi yönetimi etkileyecek, onu dengeleyecek bir işlev kazanabilir.
Cumhurbaşkanlığı sistemiyle iyice merkezileşen, denetim araçlarından büyük oranda muaf kılınan merkezi yönetimi dengeleyecek, kontrolünü bir ölçüde yerine getirecek yerel yönetimler olmaktadır bu durumda.
Muhalefet de bu durumun farkında olarak şimdiden yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını tüm gücüyle yapmaktadır.
Önceden de CHP’den Mersin’de üç dönem milletvekili aday adayı olarak siyasi sorumluluk almış bir yurttaş olarak; bu koşullarda yeniden sorumluluk almam gerektiği düşüncesindeyim.
Bunu düşünce aşamasından eyleme geçirerek Edremit Belediye Meclis Üyeliği için CHP Edremit İlçe Başkanlığı’na aday adaylık başvurumu yaptım.
Şimdiye kadar meslekte, medyada, sivil toplumda, siyasette biriktirdiğim deneyimlerimi, ülkem ve kentim adına bir şeyler yapma arzusunun enerjisiyle birleştirerek; verilecek görevlerin üstesinden gelemeye hazırım.
Bilgiyle…
Sevgiyle…
Güvenle…
Dr. Nedim İnce
Altınoluk / 23. 10. 2018
Son yorumlar