preload preload preload preload

Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı


23rd Nisan 2024 Köşe Yazıları 0 Comments

23 Nisan’ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışından bir yıl sonra, 23 Nisan 1921’de kabul edildi ve 2 Mayıs 1921’de yürürlüğe girdi. Saltanatın kaldırıldığı 1 Kasım 1922’den sonra Milli Hakimiye bayramı olarak kutlanmaya başladı.

1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bayramı çocuklara armağan etmesiyle kutlamalar Milli Hakimiye ve Çocuk Bayramı ismiyle devam etti.

1981 yılında çıkarılan bir yasayla adı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı oldu.

23 Nisan 1921 yılından bu yana kutlanan bayram, halkın kendi egemenliğini ele almasının bayramıdır.

Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti, yaptığı Sevr Antlaşması’yla topraklarının düşman tarafından paylaştırılıp işgal edilmesini kabul etti.

Osmanlının sivil ve askeri bürokrasisinin bir kısmı ve halk bu anlaşmayı kabul etmedi. Trakya ve Anadolu’da birçok kongre toplayarak direnişe geçti. Kendi bölgesini işgalden koruma, ya da kurtarma amacıyla kurulan bu kongreleri Mustafa Kemal, Sivas Kongresinde Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirerek direnişi yerelden ulusala taşıdı.

Böylece Ankara’da 23 Nisan 1920’te toplanıp, çalışmalarına başlayacak olan Ulusal Meclis’in temeli atılmış oldu.

Ulusal Kurtuluş Savaşı, mazlum bir ülkenin hep birlikte ayağa kalkıp temsil edildiği Ulusal Meclisi’yle bütünleşip emperyalist işgalci güçleri topraklarından kovduğu tarihin eşsiz ve en haklı savaşlarından biridir.

Ülkenin kurtuluşu, Mustafa Kemal’in önderliğinde Ulusal Meclisin yönetimiyle olmuş, ardından yıkılan Osmanlı yerine yepyeni bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Ülkemizin kurtuluşunu ve kuruluşunu sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere, Ulusal Meclisimizi, bu uğurda mücadele eden, can veren atalarımızı şükran, takdir ve saygıyla andığımız gündür 23 Nisan…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

Nedim İnce

Ayvalık / 23. Nisan. 2024

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email