preload preload preload preload

Mersin İli Seçmen Profili ve Eğilimi Araştırması: 3


29th Mart 2011 Haberler 0 Comments

Mersin CHP Milletvekili Aday Adayı Dr. Nedim İnce ve Pratikhaber’in birlikte gerçekleştirdiği kamuoyu yoklamasının sonuçlarının üçüncü ve son bölümü kamuoyuna açıklandı. 

Daha önce Cumhuriyet Halk Partisi İl ve İlçe Örgütleriyle paylaşılan kamuoyu araştırmasının son bölümünde üç ayrı tablo gözler önüne seriliyor. 

Tablo 1 incelendiğinde tüm partilerde birden çok sorun belirtenler ağır basmaktadır. Ancak, “terörü” öncelikli sorun olarak görenlerin ağırlıkla (ve üstelik MHP’den de fazla) AKP’ye oy verecek olması ilginçtir. Hatta, diğer tüm sorunlarda AKP’ye oy verecek olanların başı çekmesi, herhalde bizden başka hiçbir ülkede görülecek bir şey olmasa gerekir. Kararsızların ve oy kullanmayacak olanların belirtilen sorunlar içinde en çok işsizlikten yakındıkları görülmektedir.

Tabloya göre işsizler CHP’ye, “ürününün para etmemesi”nden yakınanlar AKP’ye, “haksızlığa uğrayanlar CHP’ye oy verecek. Ancak her parti içindeki oy oranlarına bakıldığında, AKP ve MHP’ye oy vereceklerin içinde işsizlerin ağır bastığı, CHP’de ise haksızlığa uğrayanların ağır bastığı görülmektedir. Kararsızlar ve oy kullanmayı düşünmeyenler ise en çok işsizlikten yakınanlar. 9 yıldır iktidarda olan bir partinin işsizlerden ve ürünü para etmeyenlerden oy alacak olması çok ilginç!

Geçen seçimde oy kullanmayanların yüzde 27,3’ünün kararsız, yüzde 16,5’uğunun yine oy kullanmayacak olması tüm partiler açısından çok düşündürücüdür. Öte yandan geçen seçimde oy kullananların yüzde 13’ü de bu seçimlerde kararsız veya oy kullanmayı düşünmeyenlerden oluşmaktadır. Geçen seçimde oy kullanmayanlardan en çok CHP oy alacak olmasına rağmen, diğer partilerde biraz oy alacak görünüyor.

Çok daha ilginç olan yeni araştırmamızı bekleyiniz…

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email