preload preload preload preload

Balıkesir Hekim Dergisi


2nd Aralık 2019 Genel 0 Comments

Balıkesir Tabip Odası hekimlerin örgütlü gücü olarak bir yandan hekimlerin özlük hakları konusunda mücadele ederken diğer yandan hasta hakları için de gerekli çabayı göstermekte; ülkemizde ücretsiz, eşit, ulaşılabilir sağlık hizmeti verilmesine yönelik söylem ve eylemlerini sürdürmektedir.

Bununla da yetinmeyen Balıkesir Tabip Odası, on bir senedir, senede dört sayı olmak üzere, kültür, sanat ve sağlık içerikli dergi çıkarmaktadır.

Bu konuda ayrıntıları derginin genel yayın yönetmeni Sevgili Dr. Özcan Yılmaz’dan okuyalım.

“Filleri Kuyruğundan Çekerek Tepeleri Aşırmak”

Bazı insanlar çok güç ve yorucu işleri kendilerine görev edinirler. Bazen de mecbur kalırlar bu işleri yapmak için. Zamanla görev olarak algılanır, zorunluluğa dönüşür. Derken keyif almaya başlarsın bu zorunlu angaryadan. İşte bu tip bir olgudan bahsedeceğim.’’Balıkesir Hekim’’ Dergisi’ni anlatacağım size.

Her yılın 3-6-9 ve 12. aylarının ilk haftasında 1250 adet dergi Balıkesir’deki tüm hekimlerin çalıştığı kurumlara ya da yaşadığı yerlere ulaştırılır. Üstelik ücretsiz olarak. Her basımda 64+4 sayfa, Amerikan ciltli, birinci kalite kağıda basılı ve hatta sıcak sıcak iletiriz meslektaşlarımıza. Meslek odasından ekonomik destek almadan ve kimseye borçlanmadan reklam gelirleri ile çarkı çeviriyoruz.11. yıla ve 35. sayıya geldik. Yazarlarımız büyük çoğunlukla amatör ve bölge hekimleridir. Kültür, sanat, edebiyat ve tıp dergisi olarak yayınımıza devam ediyoruz. Yazıya, çizime, fotoğraf çekmeye, gezi ve meslek anıları anlatmaya, çevreye, tarih ve felsefe yapmaya, mizaha, öyküye, sağlıkta etik değerlere, sinemaya, oyuncak ve koleksiyona, tıp bilimine, satranca, meslek odasında çalışmaya, doğaya, bilime, kitap çıkarmaya vb. işlere meraklı hekimlerin ürettikleri eserleri derleyip, okuyucularımıza sunuyoruz. Her sayımızda bir ana tema saptayıp çoğunlukla bu tema ile ilgili yazılar yazıyoruz.

Dağıtımda emekli hekimlere ve eskiden dergide emek harcamışların evine dergi göndermeye özen gösteriyoruz. Hastanelerde birebir dergi dağıtımına artık ara verdik çünkü okumayıp bir kenara atılan dergilerimize haksızlık yapılıyordu. Çoğunlukla derginin okunmadığını fark etmeye başlayınca hevesimiz kırılıyordu. Şunu gördük ki bütün yazılı basın aynı durumda. O zaman rahatladık. Birde yazılarımızı çılgınca okuyan ve hatta üç ayı sabırsızlıkla bekleyen az sayıda okurda vardı. Olsun biz dergide bir sayımızda ‘’Her zaman nitelik nicelikten daha önemlidir’’ demiştik.

Amatör ve yorucu bir sivil toplum ürünü daha katılımcı ve daha az yıpratıcı olmalı diye düşünmeye başladım. Yaş ve fizyoloji enerjimizi dengeli kullanmamızı hatırlatmaya başladı ama ardımıza bakınca pek kimseyi göremedim. Umarım yeni bir gönüllü bu işi devam ettirir. Ben yoruldum. Bir  yazarımızın dediği gibi ‘’Özsansürcan abi’’ önümüzdeki 14 Mart’ta son olarak sayımızın başında bulunacak.

Başlığa yazdığım alıntı rahmetli İsmail Cem’in 1995 yılında yazdığı ‘’Veda’’ adlı şiirdendi. Bir bölümünü yazıp çekileceğim. Sağlıkla kalın.

“Filleri kuyruğundan çekerek
Tepeleri aşırtmaktı görevim
Günler bitti filler tükenmedi
Ben elimden geleni yaptım
Gerisini siz tamamlayın.””

Dileğim, Sevgili Özcan’ın yardım çığlığının duyulması ve genel yayın yönetmenliğini bırakma kararından vazgeçmesi sağlanarak bu güzelliklerin üretilmesine önderlik etmeye devam etmesidir.

Dr. Nedim İnce/ Altınoluk / 03. 12. 2019

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email