preload preload preload preload

İnce: ” Hareket Hayattır.”


27th Şubat 2011 Haberler 0 Comments
Mersin Toros Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı ve Spor Psikoloğu Dr. Nedim İnce Yenişehir İlçesi Mahalle Muhtarlarını Spor ve Sağlık konusunda bilgilendirdi. İnce, “Hareket hayattır. Hareket azalınca hayat tehlikeye giriyor” dedi.
Mersin Tenis Kulübünde Yenişehir İlçesi Mahalle Muhtarlarıyla bir araya gelen İnce, muhtarlara Üroloji Uzmanlığının yanında Spor Psikoloğu olduğunu anımsatarak onları spor ve sağlık konusunda bilgilendirdi.

Spor ve egzersiz terimlerinin birbirinden ayrı olmasına rağmen sporun insanlar tarafından her iki anlamda da kullanıldığını belirten Dr. Nedim İnce, “Spor, belirli kurallar çerçevesinde rakiple yarışıp oyunu kazanma amacını güder. Egzersiz ise beden ve ruh sağlığını, beden becerilerini geliştirmeye yönelik, gerektiğinde çevresel koşullara ve katılımcıların özelliklerine göre değiştirilebilen esnek kurallara dayalı oyuna, cimnastiğe, spora dönük alıştırma ve çalışmaların tümünü kapsayan geniş tabanlı bir etkinliktir. Sabah yapılan yürüyüş egzersiz iken, belirli kurallar çerçevesinde rakibini geçmek amaçlı yapılan yürüyüş ise spor tanımına örnek verilebilir. Keza yüzme dalında da benzer örnekler verilebilir. Eğlenme için havuzda, denizde ve akarsularda yüzmek egzersiz, olimpik havuzlarda madalya için yüzmek spordur” dedi.

Spor ve egzersiz terimlerinin arasındaki farkı dile getirdikten sonra sporu her iki anlamda kullanacağının altını da çizen İnce, “Spor demek hareket, hareket de yaşam demektir. İlk çağlarda yırtıcı hayvanlardan kaçmak için koşan insanlar; uygarlık geliştikçe spor için koşmaya başladılar. Karnını doyurmak için avlanan, canını kurtarmak için çaba harcayan insanlar taş, sopa, kargı, ok gibi şeyleri kullanırken bu durumları aştığında bu davranışlar gülle, cirit atma, okçuluk gibi spor dallarına dönüştüler. Kendini, eşini, çocuğunu hayvanlardan, başka insanlardan korunmak için sarılma, vurma gibi davranışlar güreş ve boks gibi sporlara kaynaklık etti. Yani spor insanlığın var oluşundan bu yana yaşamını sürdürmesine katkıda bulunmuş bir etkinliktir” diye konuştu.

Teknoloji ve kentleşmenin gelişiminin insanların hareket etmelerini azalttığına da dikkati çeken Dr. Nedim İnce, “Hareket azalınca hayat tehlikeye giriyor. Çünkü hareket hayattır. Hareket azalınca kaslar zayıflıyor, kemikler eriyor, eklem ve bağlar esnekliğini yitirerek insanın dinçliği kayboluyor. Yağlanarak kilo almalar başlıyor. Bel ağrıları artıyor, yaşam kalitesi düşüyor, ölüm riski artıyor. Kalp ve damarlar esnekliğini yitiriyor. Yüksek tansiyon, damar tıkanıklıkları, kalp krizi yaşamı tehdit ediyor. Akciğer kapasiteleri düşüyor, az bir hareketle, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu ile nefes darlığı başlıyor. Kan yeterince oksijen alamadığı ve vücudun her yanını dolaşamadığı için vücut direnci düşüyor. Çabuk hastalanıyor, strese direnci düşüp depresyona giriyor” dedi.

Dr. Nedim İnce, sporun insan sağlığına olumlu etkilerini ise şöyle sıraladı:
“Kişinin kas, eklem ve bağlarını sağlam tutarak dinç ve enerjik olmasını, kas ve eklem ağrılarından uzak durmasını sağlıyor.
Kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltıyor, ömrü uzatıyor.
Strese karşı ilaç görevini görüyor.
Vücut direncini artırarak hastalıklara karşı koruma sağlıyor.
Birlikte yapıldığında arkadaşlığa, dostluğa zemin hazırlıyor ve onu besliyor. Kendini iyi hissetmesini ve mutlu olmasını sağlıyor.
Düzenli beslenmeyi sağlarken, disiplinli bir yaşama kavuştururken kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor.
Spor, çocuk ve gençlerin sağlığına ve gelişimine katkıda bulunuyor. Kişiliğinin olumlu gelişmesini sağlarken ekip çalışmasını ve paylaşımını öğretiyor.
Spor tesisleri, çalışanları, malzemeleri nedeniyle ciddi bir ekonomik faaliyet alanı açıyor. İstihdama katkıda bulunuyor. Tanıtımda büyük rol oynuyor.”
“Spor ve sağlık” konulu sunumunun ardından Dr. Nedim İnce Yenişehir İlçesi Mahalle Muhtarlarının sorularını tek tek yanıtladı.

PRATİKHABER

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email