preload preload preload preload

Ebedi Tekamül


4th Eylül 2023 Köşe Yazıları 0 Comments

Merak insanın varoluşunun bir parçasıdır; aynı zamanda varoluşunu sürdürmesinin, yok oluştan kurtulmasının da bir aracı.

Merak harekete geçirir, bilmeye, tanımaya, tanımlamaya, değişime davetiye çıkarır. Herakleitos’un binlerce önce söylediği ‘Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’ sözünün insan davranışlarındaki motorudur merak.

Hayata meraklı bir uyum, canlılığın, coşkunun, mutluluğun kaynağıdır. Albert Einstein’ ‘Hiçbir özel yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım’ dedirten şeydir de…

Levent Göksu, insanların çoğu gibi meraklı bir insan. Onu bu yazının konusu yapan,Stephen Hawking’inAyaklarınıza değil, gökyüzüne bakın. Gördüğünüz şeylerin mantığını anlamaya çalışın. Evrenin neden var olduğunu düşünün. Meraklı olun.’ önerisini yazdığı bir kitapla hayata geçirmiş olmasıdır.

Levent Göksu merakını sadece kitaba dökmekle kalmamış, elinde fotoğraf makinesi merak ettiği her görüntüyü de kayda alıp sonsuzlaştırmış.

İnsanın geçmişte nasıl yaşadığının izlerini günümüze bıraktıkları kalıntılardan yola çıkarak anlamaya çalışan meraklı jeologlarla, kurdukları ‘Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği’ vasıtasıyla dayanışma içinde olan, bölgemizdeki Antik Antandros kentinin gün yüzüne çıkmasına katkı sunan meraklı insanların dernek mekanı Tarihi Abdullah Efendi Konağı’nda bir hafta sonu Levent Göksu’yla birlikteydik.

Levent Göksu, sevgili Layla Yeltsin’ingüzel sunumuyla katılımcılarla kitabı hakkında harika bir söyleşi gerçekleştirdi. Ebedi Tekamül isimli kitabını Hawking’in, gökyüzüne bakın, evrenin neden var olduğunu merak edin önerisiyle,‘nereden geldik, nereye gidiyoruz’ merakıyla üç dört yılı bulan bir çalışmayla yazdığını paylaştı.

Levent Göksu büyük bir beceri ve akıcı bir dille evrenin oluşunu, tek hücreden, insana kadar canlıların evrimini, uygarlıkların doğuşunu ve günümüze kadar gelişimini, ezelden gelen tekamülün ebede kadar devam edeceğini kağıda dökmüş. Birçok bilimsel bilgiyi, edebi bir tatla ve bizleri birçok kaynaktan araştırma zahmetinden kurtararak, kendi naif katkılarını da ekleyerek önümüze sermiş. Evrenin, insanın tekamülünü anlatma yolunda kendi tekamülünü de yaşamış. Evrende yolculukla başlayan kitap, dünyanın evrimi ve ilk canlı yaşam ile devam edip çağlar ve uygarlıklarla günümüze gelmiş.

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık tarafından 2021 yılında basılan kitap meraklıların birçok sorusuna yanıt veriyor.

Bununla da yetinmedi Levent Göksü, senelerce çektiği fotoğraflarından oluşturduğu bir seçkiyle aynı mekanda, Antandros Derneği Abdullah Efendi Konağı’nın sergi salonunda, bir hafta süren bir fotoğraf sergisi açtı. Bir birinden güzel, tarihe ve ana tanıklı eden fotoğraflar, fotoğrafçılığın neden sanat olduğunu bize bir kez daha göstermiş oldu.

Levent Göksu ülkemize senelerce sağlık idarecisi olarak hizmet etti. Edremit Devlet Hastanesi hastane müdürlüğünden emekli olduktan sonra da ülkemize, insana, tabiata katkısını kültür ve sanat alanında sürdürüyor.

Hafta sonu bu yoğun ve güzel etkinlik bana, sevgili Levent’in yaşamındaki canlılığın, coşkunun ve mutluluğun kaynağının evrenle uyum içinde, yaşamla iç içe bitmek tükenmek bilmeyen merakının olduğunu, belki kendisi farkında bile değil, göstermiş oldu.

Yeni kitapların, yeni fotoğraf sergilerinin de ufukta olduğunu…

Nedim İnce

Altınoluk / 31. 08. 2023

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.(Herakleitos)

Mutluluk, hayata meraklı bir uyumdan kaynaklanır. HughWalpole

Meraklı olduğunda, yapacak bir sürü ilginç şey bulursun. Walt Disney

Hiçbir özel yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım. Albert Einstein

Hayata doymak bilmez bir merakla yaklaş ve kesintisiz öğrenmek için sürekli arayış içinde ol. Leonardo Da Vinci

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email