preload preload preload preload

Türk Hekimlerinden Rusya ve Ukrayna Hekimlerine Mektup


1st Mart 2022 Köşe Yazıları 0 Comments

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla başlayan savaş tüm dünyayı derin bir üzüntü ve endişeye sevk etti. Müzakereye oturan tarafların öncelikle ateşkes ilan edip, ardından yapacakları antlaşmayla çatışmalara son vermeleri şu ana kadar olan can kayıplarının üzüntülerini gideremese de endişeleri azaltacak, yeni can kayıplarının engellenmiş olması bir teselli kaynağı olacaktır.

Savaşlarda, savaşın korkunçluğunu en çok gören, yorulan ve üzülen hekimler, sağlık çalışanlarıdır.  Hekimlerin, sağlık çalışanlarının savaştan nefret etmesi, barış için yılmadan mücadele etmesi, kendilerini insanın yaşamasına, acı çekmemesine adamış olmalarından ve savaşta ise bunun tam tersi olmasındandır.

Türk Tabipleri Birliği, Rusya ve Ukrayna Tabipleri Birliği Başkanlarına ayrı ayrı birer dayanışma mektubu gönderdi. Hekimlerin her türlü saldırganlığa karşı duruşunu bir kez daha gösteren, üzüntülerini dile getiren ve Rusya Hekimlerine yazılan mektupta yer alan ‘Ayrıca NATO’nun Doğu Avrupa’da genişlemesinin bölgede çatışmaları ve çatışmaları tırmandırmak için bir risk olduğunu düşünüyoruz.’ cümlesi dışında aynı olan her iki mektubu birleştirerek sizlerle paylaşıyorum.   

“Sayın Prof. Leonid Roshal,             /  Sayın Dr. Oleg Musii,

Rusya Tabipler Birliği Başkanı          Ukrayna Tabipler Birliği Başkanı       

Türk Tabipleri Birliği Başkanı olarak bu son derece zor dönemde Türkiye’deki meslektaşlarınızın üzüntülerini bildirmek için size yazıyorum.

Türk Tabipleri Birliği olarak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşamları koruma görevini yerine getirmesini engelleyen her türlü saldırıyı kınıyoruz.

Uluslararası ilkelere ve Cenevre Sözleşmeleri’ne göre, savaş bölgesinde tıbbi tarafsızlık ve insan haklarına saygı gösterilmelidir. Tıbbi tesisler askeri saldırılara hedef olmamalı, hekimler ve sağlık çalışanları mesleki görevlerini yapmaktan alıkoyulmamalı, hastaların ve yaralıların sağlık hizmetlerine tam erişimini sağlamak için tüm önlemler alınmalıdır.

Hekimler olarak mesleki yaşamımız insan sağlığına, ekosistemin korunmasına, çevre kirliliği ve şiddete karşı mücadeleye adanmıştır. Ukrayna’daki savaş, tüm komşu bölgelerde ekosistemin feci bir şekilde çökmesine neden olabilir. Kazara veya kasıtlı bir nükleer felaketten kaçınılsa bile, konvansiyonel bir savaşın insan sağlığı ve iyilik hali üzerinde zaten yıkıcı bir etkisi mevcuttur.

Türkiye’deki doktorlar, çatışmanın merkezinde çalışan Rusyalı / Ukraynalı meslektaşlarıyla dayanışma duygularını iletiyor ve tüm askeri saldırganlığa bir an önce son verilmesi için çağrıda bulunuyoruz.

Üzüntülerimizi sizle paylaşıyoruz.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı

Türk Tabipleri Birliği Başkanı”

Umudum sizler bu satırları okurken savaşın bitmiş olmasıdır.

Dileğim savaş tarihin binlerce kanlı sayfalarından birine çekilmiş ve bir teselli olarak ders almaya vesile olmuş olmasıdır…

Dilerim öyle olur…

Nedim İnce

28. 02. 2022 / Ayvalık

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email