preload preload preload preload

Filenin Kadın Kahramanları


10th Eylül 2019 Genel 0 Comments

Sabiha’nın yolundan yürüyen Türk kadın voleybolu, tüm spor branşlarından ayrışarak, kadın erke fırsat eşitliğinin, kadın özgürlüğünün sembolü oldu” (Yılmaz Özdil, Filenin Sultanları, Sözcü)

Ülkemizde 31.si yapılan Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası, Sırbistan’ın şampiyonluğu ile sona erdi. Türk Kadın Milli Voleybol Takımı, finalde karar setinde son sayıya kadar savaşmasına rağmen Sırbistan’ın 3-2 galibiyetine engel olamadı.

Kadın Voleybol Takımımızın göğüslerimizi kabartan başarısının altında Yılmaz Özdil’in yazısında dile getirdiği Sabiha’nın öncülüğü ve ona bu imkanı sunan Cumhuriyetimiz vardır. Sabiha Genç Cumhuriyet’in ilk kadın inşaat mühendisi olmadan önce, İTÜ’de öğrenciyken,  Fenerbahçe Erkek Voleybol takımında, takım kaptanı olarak voleybol oynamış ve takımın başarısına ter dökmüş sıra dışı bir insandı.

İşte bu Sabiha’nın açtığı yoldan giden Türk kadın voleybolu, kadınlarımızın sporla ilgilenmesinin, özgürleşmesinin, bu dünyada biz de varız demesinin mecrası oldu.

Kulüp takımları düzeyinde birçok uluslar arası şampiyonlarda kupaların abonesi olurken, milli takım düzeyinde de dünyanın sayılı takımları arasına girdi.

Onlarla ne kadar gururlansak azdır.

Artık daha fazla kızımız spor yapmak için heveslenecek, bir çoğu voleybolu seçtiğinde çevresinden destek alacaktır. Bu da daha sağlıklı, özgüvenli ve özgür olacaklarına dair bir gelişme olacaktır.

Ne oldu da karar setinde 12- 11 önde ve servis bizdeyken, şampiyonluğa üç sayı kalmışken maçı seti 15-13 ve maçı 3-2 verdik.

Tıkandık…

“Tıkanma, beynin örtülü sisteme ihtiyaç duyduğu bir zamanda bilinçli gözlemlemeye geçmesine yol açan sinirsel bir arızadır. Bu, kişinin kendi seçimiyle yaptığı bir şey değildir; bu, sadece olur. Ve bir kez bilinç sistemi devreye girdiğinde onu devreden çıkarmak çok zordur.” ( Matthew SYED- Sıçrama kitabından)

Tıkanmada bilinç devreye girer ancak bilinçli zihnin baş edemeyeceği kadar (bu da tümleşik artışın başka bir örneğidir) çok birbiriyle bağlantılı değişkenin olduğu otomatik hareketler dizisi ile başa çıkmaz. Hareketler yavaşlar, sarsaklaşır ve meydanı karşıya bırakır.

Bu kadar avantajlı durumdayken en iyi servis atan oyuncumuz tıkandı. Servisi fileye taktı. Bu takımı etkiledi ve takım tıkandı. Hata hata üzerine geldi ve şampiyonluk kaçtı.

“Sadece usta birinin –bir beceriyi otomatik hale getirebilecek kadar çalışmış birinin-tıkanma yaşama kapasitesi vardır.” ( Matthew SYED- Sıçrama kitabından)

Biz Kadın Voleybolcularımızla…

Biz kadınlarımızla gurur duyuyoruz…

Dr. Nedim İnce

Altınoluk /10. 09. 2019

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email