preload preload preload preload

İnce Denizcilerin Dertlerini Paylaştı


19th Mart 2011 Haberler 0 Comments

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Aday Adayı Dr. Nedim İnce Mersin Amatör Balıkçılar Derneği’nde denizcilerin sorunlarını paylaştı.
Yelken sporuyla uğraşan bir deniz tutkunu olarak Mersin Amatör Balıkçılar Derneği’nde deniz emekçileriyle buluşan İnce, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında söylediği gibi “Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türkün büyük millî ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” dedi.
Atatürk’ün bir ülkenin deniz kuvvetlerinde, ticari denizcilikte, balıkçılıkta, deniz sporlarında, amatör denizcilikte çok güçlü olmasının dünyanın tüm denizlerini kullanabileceği ve sınırlarını dünyanın tüm denizlerine ulaştırabileceği tespitini yaptığını da belirten İnce, “Ülkemizin tarihine baktığımızda Osmanlının en zengin olduğu dönem denizlere hakim olduğu dönemdir. Küçücük bir ada devleti olan İngiltere’yi imparatorluk yapan denizci bir ulus olmasıdır. Biz de bunun bilinciyle hareket etmeye çalışan ve denizin sadece bakılan, yüzülen bir yer olmadığını, ülkemize kültür anlamında, ticaret anlamında, spor anlamında çok şeyler kazandırabileceğini biliyoruz. Ancak ne yazıktır ki amatör balıkçılar olarak bulunduğunuz yeri sahiplenebilmek adına çok büyük mücadeleler verdiniz. Denize nedense bizim düşündüğümüz gibi bakılmıyor. Denizin önemi yeterince kavranamıyor. Bunun sonucu amatör balıkçınsını denize çıkarması için Mersin’de her türlü koşulun oluşturulması gerekirken onları denizden soğutmanın, denize çıkmalarının engellenmesi için anlaşılmaz bir takım kurallar ve tavırlar konuluyor. Tüm amatör denizciler için geçerli olan bu sıkıntıları ortadan kaldırmak lazım. Denize çıkan her insanın önünü açmak ve onu teşvik etmek için ne yapılabiliyorsa yapılmalı profesyonel balıkçılara verilen mazot desteği amatör balıkçılara da verilmeli. Amatör balıkçılar denizde kendi rızkını çıkarmaya çalışırken, denizde doğa ile iç içe olurken o destek neden amatör balıkçılara verilmesin?” diye konuştu.

Bir ülkede ne kadar çok insan denize çıkar, denizdeki her türlü etkinlik dahil olmak kaydıyla denizi ne kadar çok yaşamının bir parçası haline getirirse o ülkede denizin önemini kavrayan, anlayan insan sayısını o kadar artacağını da ifade eden İnce, “Denizin önemini kavrayan insan sayısı arttıkça bizim denizci ulus olma şansımız artacaktır. Atatürk’ün 1937 yılında işaret ettiği güç ve potansiyele ulaşmamız mümkün olacaktır. Denizi çok önemseyen bir denizci olarak bizim için, ülkemiz için bize kazandıracağı avantajların bilincindeyim. Mersin’in deniz kenarında olması deniz kenti olmasına yetmiyor. Bunu değiştirecek siyasi bir pozisyon olursa, öyle bir şansım olursa Mersin milletvekili olarak Ankara’ya gidebilirsem en çok ağırlık vereceğim konulardan biri Mersin’i bir deniz kenti yapmaktır. Mersin’den bahsederken tarım, turizm, ticaret gibi konulardan bahsediliyor ancak denizden bahsedilmiyor. Liman ve serbest bölgesi olması Mersin’in deniz kenti olması için yeterli değil. Mersin’i deniz kenti yapabildiğimiz zaman konu ettiğimiz diğer alanların önemi çok daha fazla artacaktır. Deniz Mersin’i bütünleştiren bir etken olacak ve dünya kenti olarak ön plana çıkaracaktır. Mersin’de yaşayan herkesin denize yüzünü dönmesiyle deniz kenti olacak bir Mersin’de çok daha keyifli ve mutlu bir yaşam sürdürebiliriz.
Trollerle başa çıkmak yasaklar ve cezalarla mümkün olmuyor. Denizlerde balıkların yuvalanması için İtalya’da devlet projeler üretiyor. O ülkede devlet özel beton bloklar yapıp deniz dibine indirdiler. Böylece trolleri sahilden uzaklaştırdılar. Biz bu işin peşine düşersek Mersin sahillerinde de bunun önüne geçebiliriz” dedi.

Amatör balıkçıların sorunlarını bir yumak halini aldığına dikkati çekerek Mersinli amatör balıkçıların sahipsiz bırakılarak kaderine terk edildiğini belirten Mersin Amatör Balıkçılar Derneği Başkanı Mehmet Karadeniz, sorunların çözümü için Denizcilik Bakanlığı kurulması gerektiğini söyledi.
Karadeniz, “İlgisizlik ve sahipsizlik nedeniyle gelecek yıllarda denizlerde balıkların tükeneceği iddiasında bulunan Karadeniz, “Bugün birçok arkadaşımızın kullandığı o balıkçı teknleri lokanta bile olamayacak. O tekneleri batırıp balık yuvası yapacaklar. Bugün denize çıkan bir balıkçı yarım kilo balıkla geliyor. Gün geliyor onu da bulamıyoruz. Eğer ki denizlerimiz sahiplenirsek eski günler geri gelecek. Bir zamanlar eski çöp konteynerleri balık yuvası olması için denize bırakılıyordu. Ancak denizdeki balığı kurutmak isteyenlerin işine gelmedi. Balıkçı arkadaşlarımız ölümle tehdit edildi. Denizde balığı yuvalandırmak için gerekli önlemler alınmazsa yarın çok geç olacaktır. Denizde balık yuvalanması için beton bloklar yapılmalı. Bugün amatör balıkçılar evlerine bir tane balık götüremez oldu. Yetki sahibi olursanız bu konuşlarda desteğinizi istiyoruz. Bize yardımcı olacağınıza da inancımız tamdır” şeklinde konuştu.

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email