preload preload preload preload

Milletvekili Aday Adayı İnce’den İlginç Araştırma


16th Mart 2011 Haberler 0 Comments

Hangi Gerekçeyle Oy VerdilerGerçekleşen ÖrneklemOy Kullanmama NedenleriSon Seçimde Kime Oy VerdilerCHP Mersin Milletvekili Aday Adayı Dr. Nedim İnce ülkemizde bir ilke imza attı. Dr. Nedim İnce, daha aday adayı bile olmadan ilinde kamuoyu araştırması yaptırıp seçmenin nabzını yokladı!
CHP Mersin Milletvekili aday adayı Dr. Nedim İnce daha aday adayı bile olmadan Pratik Haber adlı yerel haber sitesine il çapında seçmen eğilimi araştırması yaptırdı. Dr. Nedim İnce, “Siyasetçinin daima bilimsel verilerden yararlanması gerektiği” düşüncesiyle Mersin ili merkez ve ilçelerinde köyleri de kapsayacak şekilde toplam 1754 seçmen üzerinde yaptırdığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Dr. Nedim İnce, oluşturduğu bir grup saygın bilim insanından oluşan ekiple çalışmalarını bundan sonra da sürdüreceğini, daha pek çok konuda yeni araştırmalar yapacaklarını ve sonuçlarını kamuoyu ile de paylaşarak seçim çalışmalarını yürüteceğini belirtti. İnce, geniş katılımlı kamuoyu araştırmasını yaptırdıktan sonra 12 Mart’ta CHP İl Merkezi önündeki büyük bir kalabalığa da CHP aday adayı olduğunu açıklayarak seçime ve ülkemize hizmete “merhaba” dedi.
Dr. Nedim İnce ve Pratik Haber Editörü Ahmet Leventyürü, araştırma sonuçlarının hiç virgülüne dokunmadan yayınlanacağını; bilimsel çalışmaların da bunu gerektirdiğini açıkladılar.
1754 kişiden oluşan araştırma, ilçe, belde ve köylerde tabakalı örnekleme yoluyla ve yüz yüze veri toplanarak gerçekleştirildi.
Veri toplayıcıları, veri topladıkları bölgede, a) köyleri ve merkezi, b) cinsiyeti, c) meslek dağılımını (memur, işçi, çiftçi, vb), d) yaş dağılımını vb dikkate alarak dengeli davranmaya çalıştı. Veri toplama aracı olarak anket kullanıldı, veriler yüz yüze toplandı.
Aşağıdaki tabloda Mersin ili yerleşim ve seçim bölgelerine göre örneklem dağılımı verilmektedir.
DİKKAT: Araştırma sonuçları Pratik Haber’de peşi sıra yayınlanacaktır. Pratik Haber’i izlemeye devam edin: www.pratikhaber.com
ARAŞTIRMA SONUÇLARI: I. BÖLÜM
SEÇMEN NEYE BAKARAK OY VERİYOR?
Mersin’deki seçmen, AKP’ye lideri için, CHP ve MHP’ye ise programı (ideolojik) için oy vermektedir. AKP seçmeninin, AKP’nin plan ve projesine değil, liderine oy verdiği açıktır. Dr. Nedim İnce, “biz bağırarak çağırarak değil, somut projeler üreterek, öfke dili yerine sevgi dilini kullanarak oy isteyeceğiz; halkımız bunu kısa sürede anlayacaktır; Mersin halkı için birçok projemiz bulunmaktadır ve bunları yakında açıklayacağız” dedi.

GEÇEN SEÇİMDE SEÇMEN KİME OY VERDİ, 12 HAZİRAN’DA KİME OY VERECEK?
Tablodaki sonuçlara göre, Mersin genelinde AKP yaklaşık % 5,7 oy kaybedecek; CHP yüzde 0,2 oy kazanacak; MHP yaklaşık yüzde 6 oy kaybedecek görünüyor. Ancak dikkat çekici noktalar ise şunlar:
Veriler aynı bireylerden toplandığı için önemli görünen noktalardan birisi, tüm partilerden birbirlerine kayışların olacağı gerçeği: AKP seçmeninin yüzde 5,7’si CHP’ye, yüzde 4,5’u MHP’ye; CHP seçmeninin yüzde 2,5’u AKP’ye, yüzde 1,2’si MHP’ye; MHP seçmeninin yüzde 10, 4’ü CHP’ye, yüzde 2,7’si AKP’ye kayacak görünmektedir.
Kararsızlar ve oy kullanmayı düşünmeyenlerin oranı yüzde 13’e yaklaşmaktadır. Bu durum, 12 Haziran öncesi ülkemizdeki gelişmelerin ve politikaların çok önemli olduğunu göstermektedir.
Kararsızların, araştırma sonuçlarına göre dağılması durumunda, CHP yüzde 42,5, AKP yüzde 23, MHP yüzde 24,2’ye yükselmektedir. yüzde 3 hata ile CHP oyları yaklaşık olarak yüzde 39 ile yüzde 45 arasında yer alacaktır.
GELECEK HABER: ARAŞTIRMA SONUÇLARI II: Hangi yaş grubu, meslek ve eğitim düzeyi hangi partiye oy verecek?
PRATİKHABER

  • Yorum Yaz

    * Required
    ** Email